Kā burciņā pagatavot čehu marinētās desiņas “Slīcēji”: lieliska uzkoda kopā ar alu

“Slīcēji” ir čehu nacionālais ēdiens, bez kura neiztiek neviens mielasts. Patiesībā tās ir marinētas desiņas, pildītas ar dārzeņiem. Atkarībā no tā, kāda marināde tiek gatavota, atšķiras arī ēdiena garša. Šodien mēs jums pateiksim, kā pagatavot desas burkā čehu stilā.

Ar uzkodas neparasto nosaukumu ir saistīta leģenda. Šamaneks Berouns dzīvoja apmēram pirms simts gadiem. Viņam piederēja dzirnavas un neliels krogs. Reiz viņš nolēma desiņas iemērkt marinādē ar sīpoliem un garšvielām, lai desiņas ilgāk uzglabātos. Dažas dienas vēlāk viņš cienāja apmeklētājus ar šādu uzkodu, pēc tam viņa iestāde kļuva slavena visā mūsdienu Čehijas teritorijā.

Bet panu Šamaneku piemeklēja nelaime. Kad viņš remontēja vecās dzirnavas, viņš iekrita ūdenī un noslīka. Kopš tā laika tautieši viņa uzkodu nodēvējuši par “Slīcējiem”.

Sastāvdaļas:

  • 400 g desiņas (sardeles)
  • 2 ēdamkarotes etiķis
  • 750 ml ūdens
  • 5 melnie piparu zirņi
  • 5 smaržīgo piparu zirņi
  • 1 tējkarote cukurs
  • 2 ēdamkarotes sāls
  • 2 marinēti gurķi
  • 1 sīpols
  • 3 čili pipari
  • 5 ķiploku daiviņas
  • 4 lauru lapas
  • 1 ķekars loku

Pagatavošana:

750 ml ūdens pievieno sāli, piparus un lauru lapu. Pievienojiet arī 2 ēdamkarotes etiķis un 1 tējkaroti cukura. Liek marinādi uz lēnas uguns.

Sīpolu sagriež pusgredzenos. Pēc tam sasmalcina 1 ķekaru loku.

Ķiplokus nomizo un sagriež lielos gabaliņos. Kas var būt garšīgāks par marinētu ķiploku?

Tagad sakapājiet čili piparus. Jo vairāk piparu burkā, jo pikantāka izrādīsies uzkoda.

Tālāk sagrieziet marinētos gurķus šķēlēs.

Lasi arī: 5 brīnumi, kas notiks tavā dzīvē, kad pārstāsi ēst cukuru. Fantastiski!

Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, pārgriežam desiņas uz pusēm, bet ne līdz galam. Un piepildiet tos ar marinētu gurķi, sīpolu, asiem pipariem. Svarīgi, lai desiņas būtu bez mizas.

Puslitra burkā liek ar dārzeņiem pildītās desiņas. Burciņā esošās desiņas pārkaisa ar sīpolu un atlikušajiem asajiem pipariem.

Piepildiet sagatavi ar sagatavoto marinādi un aizveriet vāku. Čehu uzkoda tiek marinēta 14 dienas aukstā vietā. Var atstāt istabas temperatūrā, tad desiņas būs gatavas pēc nedēļas.

Čehijā šī uzkoda tiek pasniegta piecu litru burkā, kas tiek uzskatīta par pareizu porciju. Protams, šī ir ideāla uzkoda pie alus. Bet, ja ir vēlme paēst sātīgas vakariņas, iemarinētās desiņas var pasniegt ar zirņu biezeni vai zupu. Pikantā čehu uzkoda neatstās vienaldzīgu nevienu vīrieti.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment