Baktēriju eksperts profesors Entonijs Hiltons no Estonas Universitātes skaidro: “Tāda ēdiena apēšana, kas uz grīdas pavadījis pāris sekundes, nevar būt pilnīgi droša. Skaidrs, ka ēdienu, kas pārklāts ar putekļiem, nevajadzētu ēst, tomēr, ja tas nav vizuāli apskādēts, pētījumi pierāda, ka ēdienu neklās kaitīgās baktērijas, ja tas piezemējies uz iekštelpās esošas grīdas. Tas nenozīmē, ka baktērijas nenonāk uz ēdiena.
Mūsu veiktie pētījumi ir parādījuši, ka tas, kāds ēdiens tiek nomests, uz kāda grīdas seguma tas nomests un tas, cik ilgi tas pabijis uz grīdas, iespaido uz ēdiena nonākušo baktēriju daudzumu.”
Pārsteidzošā kārtā paklāji ir vismazāk bīstamā vide, no kuras baktērijas varētu nokļūt ēdienā. Lamināta un flīžu grīdas rada lielāko risku.
Profesors Hiltons demonstrēja “piecu sekunžu likumu” Birmingemā notiekošajā “Big Bang Fair” zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātnes un matemātikas izstādē, kas veltīta bērniem un jauniešiem.
Lasi vēl: Uzmanies! Ēdiens plastmasas traukos var būt kaitīgs veselībai
2014. gadā profesors Hiltons kopā ar zinātnieku komandu veica pētījumu, kura laikā noskaidrots, cik daudz stafilokoku un E.coli baktēriju nonāk uz nokrituša grauzdiņa, makarona, cepuma un lipīgiem saldumiem, kas uz grīdas pavadījuši no trim līdz 30 sekundēm.
Tolaik profesors Hiltons skaidroja: “Šī pētījuma rezultāti beidzot liks saprast, vai “piecu sekunžu likums” patiesi darbojas vai arī norakstāms kā sabiedrībā iedzīvojies mīts.”
Labi, ka rezultāti bija šādi!
Avots: mirror.oc.uk
Tevi noteikti interesēs
- ”Swedbank atgādina iedzīvotājiem svarīgu ziņu par klientu maksājumu nosūtīšanu uz citām bankāmby Sandra Ločmele
- Vedeklai nesen bija jubileja glaunā Jūrmalas restoranā, bet svētkos nebija normāla ēdiena, tāpēc diemžēl man nācās rīkotiesby Rinalds Bergmanis
- Sistēma, kā žāvēt un uzglabāt svaigus dārza garšaugusby Anete Vītola