Prognozē, ka tuvāko gadu laikā Rīga zaudēs ievērojamu skaitu iedzīvotāju

Lai arī mājokļu tirgus Rīgā tupina attīsties, arvien biežāk rīdzinieki plāno pamest Rīgu. Viens no galvenajiem iemesliem – augstās īres un īpašuma cenas Rīgā, ziņo portāls skaties.lv un raidījums 900 sekundes.

“Dzīvoju jau daudzus gadus Rīgā. Sākotnēji īrēju ļoti daudz, pēc tam man ir bijuši īpašumā dzīvokļi. Es esmu skaidri sapratusi, ka es maksāju pašlaik tikpat daudz par savu dzīvokli, ja es īrētu. Iespējams, pat vēl mazāk. Mana meita pašlaik īrē dzīvokli. Kā jau visi jaunieši, – Rīgas centrā. Salīdzinot tās cenas, apmēram tas pats arī ir,” stāsta LNT raidījuma “900 sekundes” uzrunātā rīdziniece Ieva.

“Dzīvoju Rīgā. Pie vecākiem pagaidām. Cipari studentiem nav baigi draudzīgie,” bilst vēl kāds raidījuma aptaujātais.

Savukārt Ingūna, kura strādā Rīgā, bet dzīvo Siguldā, stāsta: “Par tādu cenu es dzīvoju rindu mājā. Par tādu cenu šeit varēja dabūt dzīvokli, – tur ir savs dārziņš, grils, bērnam, kur iziet ārā, jo īstenībā tā cenu starpība ir tāda, ka Rīgā par to tu vari nopirkt dzīvokli, tur tu vari jau nopirkt mājiņu.”

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, pēdējo septiņu gadu laikā vien no Rīgas uz ārzemēm vai citiem Latvijas novadiem kopumā pārcēlušies gandrīz 80 000 cilvēku. Arī jaunākie pētījumi liecina, ka tuvāko divu trīs gadu laikā Rīga varētu zaudēt ievērojamu skaitu iedzīvotāju.

Ilva Pudule
“TNS Latvia” valdes locekle
Mēs tā drusciņ parēķinājām un paskatījāmies, ka Rīgā tomēr varētu būt tas risks, ka zaudēs kādus 40 000 iedzīvotājus un plus vēl viņu bērnus iespējamos un esošos… Daļa no reģioniem nāk uz Rīgu, bet no Rīgas tomēr vairāk cilvēki ies uz Pierīgu, daļa uz reģioniem un daļa vēl domā pārcelties uz ārzemēm.

Uz Pierīgu plāno pārcelties vidēji 7% rīdzinieku, uz reģioniem 2% un tie, galvenokārt, ir iedzīvotāji 30 līdz 40 gadu vecumā, kuriem ir bērni, kuri vēlas būt tuvāk dabai un viens no galvenajiem iemesliem – ārpus Rīgas lielākām ģimenēm ir lētāk nopirkt plašu mājokli.

“Rīgā tiešām ir ļoti dārgi gan īrēt, gan pirkt dzīvokļus. Otrs iemesls ir infrastruktūra un vide, jo Rīgā diemžēl ir piesārņots gaiss, šausmīga satiksme un tādas lietas, kas cilvēkus neapmierina,” min Pudule.

Kamēr ievērojama daļa rīdzinieku izvēlas pārcelties uz ārzemēm, reģioniem vai Pierīgu, tikmēr vidēji 10% rīdzinieku tuvāko divu trīs gadu laikā plāno iegādāties dzīvokli Rīgā.

Ilva Pudule
“TNS Latvia” valdes locekle
Ja skatās absolūtos skaitļos, tad tas ir gana liels cipars, tie ir apmēram 50 000 mājsaimniecību mājsaimniecību, kas varētu tuvākajā periodā iegādāties šos dzīvokļu Rīgā.

Pamatā aktīvākā iedzīvotāju grupa, kas plāno iegādāties vai īrēt mājokli, ir cilvēki vecuma grupā no 26 līdz 30 gadiem. Tas ir laiks, kad pabeigta universitāte, iegūta specialitāte, ir stabili ienākumi un tiek meklēts ilgtermiņa ieguldījums mājoklī.

Lasi arī: Dziedātāja Dināra Rudāne laiž pasaulē meitiņu; Viņa veidoja dzemdību tiešraides interneta sociālajos tīklos

“Populārākais, ko mūsu aptaujātie iedzīvotāji saka, ko viņi īrē, tas populārākais ir – divistabu dzīvoklis, puse apmēram īrē divistabu dzīvokli un maksā vidēji 300 līdz 400 eiro mēnesī, neskaitot komunālos, tikai īres maksa,” saka Pudule.

Arī dzīvokļa iegādei populārākais modelis ir divistabu dzīvoklis, kur hipotekārais kredīta maksājums ir 300 līdz 400 eiro mēnesī. Tomēr, ja pašlaik mājokļu tirgus turpina augt, tad pēc 5 līdz 10 gadiem tiek prognozēta dzīvokļu pārprodukcija Rīgā.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu vairāk, kā arī noskaties 900 sekundes sižetu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment