Psihologi skaidro, kāpēc skūpstīšanās ir tik svarīga laulībā, un kāds no tā ir fizisks labums

Ja esat laulībā, cik bieži izrādāt maigumu, skūpstot savu partneri? Izrādās, ka skūpstam ir daudz lielāka nozīme laulāto attiecībās, nekā mēs to domājam.

Vai esat kādreiz pamanījuši, ka pēc maiga skūpsta ar savu laulāto jūs izjūtat pozitīvu emociju pieplūdumu, varbūt pat viegluma un reibuma sajūtu?

Skūpsta nozīmi galvenokārt var izskaidrot ar to, ka tas ir veids, kā paust intimitāti. Atcerieties populāro filmu “Jaukā sieviete”, kas 1990. gadā iekaroja skatītāju sirdis. Tajā Džūlija Robertsa atveidoja varoni, kura nodarbojās ar vienu no senākajām profesijām.

Tomēr svarīgs viņas darba aspekts bija tas, ka viņa nekad neļāva sev skūpstīt uz lūpām. Viņa to pamatoja ar to, ka viņai tas šķita pārāk intīms akts.

Skūpsta psiholoģiskais aspekts ir tāds, ka tas ir mutisks kontakts ar otru personu, padarot šo žestu ārkārtīgi intīmu un personisku. Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc skūpstīšanās ir tik unikāla un svarīga un kāpēc pirmo skūpstu vienmēr pavada tik liels uztraukums?

Kad jūs skūpstāties, jūsu ķermenis reaģē uz fiziskiem stimuliem. Daži to salīdzina ar pirmo “bāzi” attiecībās, taču tas nebūt ne vienmēr ir saistīts ar fizisko intimitāti. Kad jūs apskaujat un skūpstāt savu partneri, jūsu ķermenis reaģē uz stimulāciju un sāk izdalīt vairāk oksitocīnu – pieķeršanās un uzticēšanās hormonu. Šim hormonam piemīt apbrīnojama spēja stiprināt emocionālo saikni ar laulāto, palīdzot jums kļūt tuvākiem ne tikai fiziski, bet arī emocionāli un garīgi.

Lasi vēl: Žestu eksperti noteikuši, ko par tevi pasaka tas, kā tu turi savu telefonu

Times Union publicētajā rakstā norādīts, ka skūpstīšanās sniedz vairākas fiziskas priekšrocības:

Cilvēki, kas regulāri skūpstās, dzīvo piecus gadus ilgāk nekā tie, kas to nedara.

Skūpstīšanās stimulē asinsriti, kas var palīdzēt cīnīties ar ādas plankumiem un dermatītu.

Fiziskā kontakta radītais emocionālais stimuls paātrina sirdsdarbību, kas ir salīdzināma ar intensīvu treniņu.

Kaislīgs skūpsts aktivizē 29 sejas muskuļus, kas palīdz samazināt grumbas. Ja vēlaties, lai jūsu āda būtu tvirtāka, iespējams, jums vajadzētu vairāk skūpstīties.

Jūsu lūpas ir daudz jutīgākas nekā pirkstu gali, un skūpstīšanās stimulē galvenos nervu galus visā ķermenī.

Un, lai gan siekalu apmaiņa var šķist neparasts skūpstīšanās aspekts, tā ir veselīgāka, nekā jums šķiet. Šis process stiprina imūnsistēmu, palīdzot cīnīties ar slimībām un uzturot vispārējo veselību.

Skūpsta emocionālais ieguvums

Tiem, kuri domā, ka skūpstīt savu partneri ir tikai degviela intimitātei, ne vienmēr ir taisnība. Skūpstīšanās, varētu teikt, daļēji iestrādāta mūsos bioloģiski, sniedzas daudz tālāk par instinktiem. Kad jūs skūpstāties ar savu laulāto, jūs atrodaties daudz dziļākā līmenī nekā ar jebkuru citu.

Kad jūsu lūpas satiekas, jūsu smadzenes saņem enerģiju un sāk izdalīt ķīmiskās vielas, kas liek jums justies fantastiski.

Saskaņā ar Britu padomes datiem hormonu pieaugums organismā stimulē neirotransmiteru, piemēram, serotonīna, oksitocīna un dopamīna, darbību. Tādējādi šis uzmundrinājums, ko jūtat, aktivizē pozitīvo emociju centru smadzenēs.

Šīs smadzeņu zonas stimulēšana ir līdzīga tam, kā organisms reaģē uz neliela daudzuma narkotiku (piemēram, kokaīna) lietošanu. Patiesībā smadzenes sāk vēlēties vairāk, jo tās saņem baudu.

Skūpsta garīgie ieguvumi

Visbeidzot, ir arī skūpstīšanās garīgā vērtība. Paradoksālā kārtā parasts skūpsts var ietekmēt dziļākus aspektus nekā tikai jūs un jūsu partneri. Viktors Millers un Ulmans Lindenbergers veica pētījumu, lai atklātu skūpsta garīgos aspektus.

Viņu pētījuma mērķis bija izpētīt smadzeņu viļņu savstarpējo saistību un izpētīt smadzeņu savienojumus skūpsta laikā. Iztulkojot to saprotamos vārdos, kad jūs kādu skūpstāt, jūsu smadzenes sinhronizējas ar jūsu partnera smadzenēm.

Skūpstoties jūsu smadzenes nonāk tādā stāvoklī, kad jūs sinhronizējaties viens ar otru, tādējādi stiprinot jūsu saikni. Šeit savienojas ne tikai smadzenes, bet arī sirdis un emocijas. Protams, uz to var raudzīties no fizioloģiskā un zinātniskā viedokļa, taču svarīga nozīme ir arī garīgajiem aspektiem.

Skūpsts ir tikai durvis, kas paver ceļu uz dziļāku fizisko, emocionālo un garīgo savienību.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment