Raugs: nevainojamas receptes augu mēslošanai

Raugi ir sēņu dzimtas vienšūnas organismi.

Raugs uzlabo augu barošanu un uzlabo augsnes mikroorganismu darbību. Taču to izmantošanai ir ierobežojums – tos nav lietderīgi izmantot aukstā augsnē. Lai rauga sēnes attīstītos, tām nepieciešams siltums, un tās darbojas tikai siltā augsnē.

Pamanāms efekts būs pavasarī, šķirojot vai pārstādot stādus, vai rudenī, iesakņojot zemenes. Raugs savas darbības procesā uzsūc daudz kalcija. Dienvidos tā nav problēma, bet vidējā joslā labāk kopā ar tiem izmantot pelnus.

Tradicionālā rauga recepte

Parasto raugu atšķaida ūdeni proporcijā 1 kg rauga uz 5 litriem ūdens. Iegūto sastāvu pirms lietošanas papildus atšķaida 50 litros ūdens; Ja tiek izmantots sausais raugs, to atšķaida ūdenī proporcijā 10 g uz 10 litriem silta ūdens, pievieno 2 ēdamkarotes cukura. Ļauj ievilkties apmēram divas stundas, tad arī atšķaida 50 litros ūdens un lieto.

Kviešu graudu ierauga recepte

Samērcē glāzi kviešu un liek dīgt (apmēram vienu dienu). Tad samaļ dīgstus un pievieno 1-2 ēdamkaroti cukura un miltus līdz biezas putras konsistencei. Samaisa un vāra uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes. Tad novieto siltā vietā, līdz ieraugam parādās burbuļi (apmēram 24 stundas). Ieraugs ir gatavs.

Lasi vēl: Piparmētru podiņš: neticami ieguvumi gan jūsu mājoklim, gan mājdzīvniekiem

Apiņu rauga recepte

Aiņu rogas (sausas vai svaigas) ievieto katlā un pārlej ar karstu ūdeni, vāra vienu stundu. Tad atdzesē un pārtvaicē. Buljonam pievieno cukuru un miltus (miltu divreiz vairāk nekā cukura), samaisa un liek siltā vietā uz 1,5 dienām. Masai pievieno rīvētus vārītus kartupeļus (līdz putras biezumam), samaisa un liek nostāvēties uz vēl vienu dienu. Ieraugs ir gatavs.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment