Rīga dalīsies savā pieredzē sabiedrības integrācijas jautājumu risināšanā

Otrdien, 5. jūnijā, Rīgas domes Konsultatīvā padome sabiedrības integrācijas jautājumos iepazinās ar šogad jau paveikto šajā jomā un plānotajām aktivitātēm. Padomes sēdē tika sniegta arī plašāka informācija par diviem Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta (RD IKSD) projektiem programmā “URBAC III”.

“Ņemot vērā to, ka Rīgas pilsēta ar sabiedrības integrācijas jautājumiem nopietni sāka strādāt tikai 2010. gadā, šo septiņu gadu laikā paveiktais, sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām, apkaimju biedrībām un arī radošajiem kvartāliem, ir apjomīgs darbs. Tas ir novērtēts arī starptautiskā mērogā, atzīstot Rīgu par vienu no labās prakses piemēriem, un tagad mēs jau varam stāstīt citiem par savu pieredzi un vienlaikus iepazīt viņu veikumu,” teica Konsultatīvās padomes sabiedrības integrācijas jautājumos priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

Šogad pašvaldība ir organizējusi vairākus konkursus. Projektu konkursā NVO sabiedrības integrācijas veicināšanai tika iesniegti 62 projekti, atbalstīti 24 projekti par kopējo summu 120 562 eiro. No tiem pieci projekti attiecas uz pilsonisko līdzdalību un savstarpējo sadarbību, 12 ir sociālās integrācijas projekti un 7 projekti iecietības veicināšanai un jebkādas diskriminācijas novēršanai.

Apkaimju līdzdalības un piederības veicināšanas konkursa 1. kārtai tika iesniegti 14 pieteikumi, atbalstīti 8 projekti par kopējo summu 18 763 eiro, kas tiks īstenoti Trīsciema, Vecāķu, Lastādijas, Čiekurkalna, Kundziņsalas, Lusavcsalas un Bolderājas apkaimēs. Patlaban tiek izvērtēti 16 pieteikumi, kas iesniegti konkursa 2. kārtā. Rudenī plānots izsludināt konkursa 3. kārtu.

Turpinās latviešu valodas apguves kursu organizēšana Rīgas iedzīvotājiem. Šogad projektu īsteno 8 organizācijas un plānots apmācīt 1200 kursantus. Vēl tiek īstenoti divi projekti, lai latviešu valodas zināšanas profesionālo pienākumu veikšanai varētu pilnveidot pedagogi.

Sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi īstenots projektu konkurss Rīgas jauniešiem “Saliedēti dažādībā”.

Uzmanība tiek pievērsta arī brīvprātīgā darba attīstībai un dalībai starptautiskajos tīklos un projektos. RD IKSD ir sekmīgi pabeidzis programmas “URBAC III” projektu “Uzņemošās pilsētas” (Arrival Cities). Tajā tika apzināta situācija migrācijas un integrācijas jomā un sagatavots rīcības plāns jauniebraucēju iekļaušanai sabiedrībā. Šis projekts tika īstenots sadarbojoties vairākām pašvaldības un valsts institūcijām, un NVO.

Šobrīd ir uzsākts darbs pie jauna programmas “URBAC III” projekta “Rīgas NVO nams – nevalstisko organizāciju un pašvaldības sadarbības platforma” (ACTive NGOs). Tā kā Rīga pērn tika atzīta par vienu no Eiropas labās prakses pilsētu, tad tā varēja iesniegt savu pieteikumu, lai iepazīstinātu ar savu labo praksi citas Eiropas pilsētas. Šajā projektā Rīgā ir vadošais partneris un sadarbosies ar Sirakūzām (Itālija), Santa Polu (Spānija), Espo (Somija), Rostoku (Vācija), Dubrovniku (Horvātija) un Braitonu (Anglija). Projektā paredzēts organizēt starptautiskus un vietējus seminārus Rīgā un partnerpilsētās, iesaistot NVO un pašvaldības pārstāvjus un ekspertu, lai apkopotu un izplatītu labās prakses piemērus un izstrādātu labās prakses pārņemšanas metodoloģiju.

Zināms, ka šogad Rīgā notiks arī ikgadējais iedzīvotāju forums “Rīga dimd – iedzīvotāji runā, domā, dara!”. Pirms foruma – septembrī un oktobrī – plānoti mazie jeb apkaimju forumi. “Esiet aktīvi un apmeklējiet šos forumus, īpaši tiks gaidīta jaunatne,” aicina E. Aldermane.

Konsultatīvā padome sabiedrības integrācijas jautājumos Rīgas pašvaldībā tika izveidota 2010. gadā. Tās sastāvā darbojas deputāti, pašvaldības un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Padome ir konsultatīva institūcija, kas tika izveidota, lai nodrošinātu nevalstiskā sektora līdzdalību pašvaldības sabiedrības integrācijas politikas plānošanā, īstenošanā un novērtēšanā. Konsultatīvās padomes lēmumiem ir ieteikuma raksturs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment