Šērona Valkere- ķīmijas un vides inženierijas profesore Kalifornijas Riversaidas universitātē veica pētījumu par mazgātiem spinātiem pēc tam, kad 2006. gadā zinātnieki E.coli baktērijas izplatīšanos saistīja ar spinātu lietošanu uzturā (baktērijām izplatoties, saslima 205 cilvēki, 3 no tiem nomira).
Valkere izmantoja mikroskopisko metodi, lai aplūkotu baktērijas uz spinātiem un saskaitīja, cik daudz baktēriju šūnu saglabājas uz spinātu lapām pēc to nomazgāšanas ar dažāda stipruma dezinfekcijas līdzekļiem. Augstas koncentrācijas skalošana tik tiešām iznīcināja visas baktērijas, tomēr Valkere atklāja, ka spinātu lapu nelīdzenumu dēļ, stūrīšiem un plaisām lapās uz dažām spinātu lapām saglabājās pat 90% no baktērijām.
Ja baktērijas netiek pilnībā nogalinātas, tās izplatās arī tālāk, nonākot uz citiem zaļumiem veikala plauktos.
„Tas pilnībā atbilst tam, ko zinām par salātiem un citiem zaļumiem,” apgalvo Dr. Bendžamins Čapmens, ēdiena drošības speciālists. „Pastāv līdzīgi pētījumi, kas atspoguļo to, ka ēdiens satur baktērijas, kas netiks nomazgātas pat tad, ja tas tiks nomazgāts trīs reizes, vai rūpīgi mazgāts mājās.”
„Es nevēlos nevienu iebiedēt un atturēt no spinātu ēšanas,” apgalvo Valkere. „Industrija smagi strādā, lai samazinātu risku un padarītu ēdienu tik tīru, cik vien iespējams.”
Lai saglabātu savus zaļumus tīrus, tie jāuzglabā ledusskapī, zem 5°C, kā arī tie jāapēd trīs līdz četras dienas pēc iepakojuma atvēršanas.
Avots: www.healthmag.com
Tevi noteikti interesēs
- Kādā Tukuma veikalā pamanīju plauktos apgrauztus sierus; pārdevējas atbilde mani pamatīgi samulsinājaby Sandra Vīgante
- Iedzīvotāji masveidā saņem naudu uz savu bankas kontu, tomēr daudzi sašutuši ieraugot summu – kā rīkotiesby Sandra Vīgante
- Manas omītes recepte: daži pilieni viena produkta un pārtikas kodes pametīs jūsu skapjus un plauktusby Laura Andersone