Satraucošas ziņas par to, kas atrodas spinātos!

Šērona Valkere- ķīmijas un vides inženierijas profesore Kalifornijas Riversaidas universitātē veica pētījumu par mazgātiem spinātiem pēc tam, kad 2006. gadā zinātnieki E.coli baktērijas izplatīšanos saistīja ar spinātu lietošanu uzturā (baktērijām izplatoties, saslima 205 cilvēki, 3 no tiem nomira).

Valkere izmantoja mikroskopisko metodi, lai aplūkotu baktērijas uz spinātiem un saskaitīja, cik daudz baktēriju šūnu saglabājas uz spinātu lapām pēc to nomazgāšanas ar dažāda stipruma dezinfekcijas līdzekļiem. Augstas koncentrācijas skalošana tik tiešām iznīcināja visas baktērijas, tomēr Valkere atklāja, ka spinātu lapu nelīdzenumu dēļ, stūrīšiem un plaisām lapās uz dažām spinātu lapām saglabājās pat 90% no baktērijām.

Ja baktērijas netiek pilnībā nogalinātas, tās izplatās arī tālāk, nonākot uz citiem zaļumiem veikala plauktos.

„Tas pilnībā atbilst tam, ko zinām par salātiem un citiem zaļumiem,” apgalvo Dr. Bendžamins Čapmens, ēdiena drošības speciālists. „Pastāv līdzīgi pētījumi, kas atspoguļo to, ka ēdiens satur baktērijas, kas netiks nomazgātas pat tad, ja tas tiks nomazgāts trīs reizes, vai rūpīgi mazgāts mājās.”

„Es nevēlos nevienu iebiedēt un atturēt no spinātu ēšanas,” apgalvo Valkere. „Industrija smagi strādā, lai samazinātu risku  un padarītu ēdienu tik tīru, cik vien iespējams.”

Lai saglabātu savus zaļumus tīrus, tie jāuzglabā ledusskapī, zem 5°C, kā arī tie jāapēd trīs līdz četras dienas pēc iepakojuma atvēršanas.

Avots: www.healthmag.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment