Šiem 14 augiem, no kuriem teju visi plaši sastopami arī Latvijā, piemīt spēcīgas maģiskas spējas

8. Piparmētra

Piparmētru izmantoja pret ļauniem gariem, uzskatīja, ka katrā mājā ir jābūt piparmētras buntītei. Turklāt vienmēr uzskatīja, ka mājās, kurās ir piparmētras, valda pārticība. Šī iemesla dēļ piparmētras mēdz nēsāt arī apģērba kabatās, glabāja krājkasītēs kopā ar naudu un ar tās lapiņām sarīvēja mājas sienas.

 

9. Dilles

Dilles ir viena no visizplatītākajām garšvielām kulinārijā. Un tomēr vēl pirms dažiem gadu simtiem tās uzskatīja par spēcīgāko talismanu, kas pasargā mājokli no tumšajiem spēkiem un ļaunu cilvēku nodomiem. Tāpēc pie jebkuras mājas ieejas durvīm karājās saišķītis ar izžāvētām dillēm. Māmiņas žāvētas dilles ietina auduma saišķītī un ielika savu bērnu apģērbu kabatās, lai pasargātu savus mazuļus no ļaunu cilvēku nodomiem.

 

10. Asinszāle

Asinszāļu tēja arī mūsdienās tiek uzskatīta par vienu no vērtīgākajām zāļu tējām, taču senos laikos šim augam piedēvēja arī maģiskas spējas. Nēsājot asinszāli kabatā, jaunas meitenes pievērsa sev vīriešu uzmanību, bet pie reizes, aizsargāja sevi no ļaunas acs. Starp citu, lai mazuli nenoskaustu, šūpulītī, kopā ar bērniņu, lika izžāvētu asinszāļu saišķīti.

 

11. Āboliņš

Credit: Photo by Marinella Zepigi

Šis augs ir aizsargs, kas aizsargā cilvēku ilgstošos ceļojumos un tālā ceļā. Bez tam tas ir lielisks līdzeklis, kas pasargā no daudzām slimībām, piemēram, no depresijas. To apģērba kabatā iesaka nēsāt cilvēkiem ar vāju nervu sistēmu un izteiktām garastāvokļa svārstībām.

 

13. Magone


Viena no vismaģiskākajām puķēm, kāda vien ir sastopama – izcils aizsargs no burvjiem, raganām, vampīriem un tamlīdzīgiem mītiskiem tēliem. Māju pagalmos tika stādītas magones, jo uzskatīja, ka tās pasargā no ļauniem spēkiem un tie nespēj iekļūt mājoklī.

 

14. Ķiploki


Pat mūsdienās cilvēki zina, ka ķiploki aizbiedē ļaunus garus, vilkačus, vampīrus un tamlīdzīgus tēlus. Tāpēc vēl tikai pirms dažiem gadu simtiem praktiski jebkurš cilvēks apģērba kabatā nēsāja ķiploka daiviņas, bet pie mājas ieejas durvīm vienmēr bija iekarinātas ķiploku galviņas, pat vairākas.

Lasi vēl: Vēzis neatnāk negaidīti – saruna no personiskās un profesionālās pieredzes

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment