Sinoptiķis Bricis skaidro, vai Latvijā nākotnē vispār sagaidīsim “baltus ziemasvsētkus” un kā būs šogad

Viens no galvenajiem jautājumiem katru gadu pirms Ziemasvētkiem  ir – vai būs gaidāms sniegs. Galu galā, kas var būt skaistāks par “baltiem Ziemassvētkiem”.

Tomēr pēdējos gados siltais klimats mainījis mūsu cerības un priekšstatu par Ziemassvētkiem, jo sniedziņš uzsnieg reti, un ja uzsnieg, tad plānā kārtā. Tagd šim jautājumam pieķēries arī pazīstamais sinoptiķis Toms Bricis, kurš skaidro, vai šajos svētkos sagaidīsim sniegu un ko attiecībā uz šo parādību varam sagaidīt nākotnē!

Lasi arī: Lielbritānijā nogalinātā latviešu zēna tētis nācis klajā ar paziņojumu

T.Bricis norāda, ka katram personai “balti Ziemassvētki” var nozīmēt ko citu un ekspektācijas ir dažādas – kādam “baltie ziemasvsētki” ir jau maza slapja sniega kārtiņa, bet citam savukārt tas ir  sals un pamatīgas kupenas. Piemēram, britu meteodienestam “balti Ziemassvētki” skaitoties jau tad, kad nokrīt kaut viena sniegpārsliņa.

Pēc britu standartiem šie būs balti Ziemassvētki lielākajā Latvijas daļā, bet diez vai mēs tos tā sauksim,” klāsta sinoptiķis.

Vienlaiksu viņš uzsver, ka nav arī gluži tā, ka sniegs pēdējos gados Ziemassvētku laikā Latvijā nav bijis vispār. Zemi klāja sniegs 2014., gan 2017., gan 2018. gadā, tomēr tā bija ļoti maz, tāpēc arī tas nav iespiedies atmiņā Latvijas iedzīvotājiem.

“Turpmāk Ziemassvētkos, nākamgad, aiznākamgad un vēl pēc 10 gadiem, noteikti būs tādi Ziemassvētki, kad aiz loga būs īsta ziemas ainiņa, bet pēdējā gadsimta tendence nav iepriecinoša,” norāda T. Bricis, atklājot, ka kopš 1920. gada ir bijušas 11 reizes, kad Latvijā vispār Ziemassvētku laikā nav fiksēts sniegs. No šīiem gadījumiem 4 reizes bijušas pēdējos 10 gados.

Taču T. Bricis mierina – ziemas Latvijā nav pazudušas uz neatgriešanos, jo to esamība neietekmē tikai klimata pārmaiņas, bet arī citi atmosfēras cikli un procesi, kad Latvijā ieplūst siltās gaisa masas no Atlantijas okeāna.

Prognozētā sniega sega Eiropā 24. decembrī / Ekrānuzņēmums

 

Šī gada Ziemassvētku vakarā par sniegu varēs priecāties Latvijas austrumu daļā – Latgalē. Savukārt Pirmajos un Otrajos Ziemassvētkos sniegs kritīšot teju visā Latvijas teritorijā, taču tas nebūs noturīgs.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Skolnieciņš no svētkalniņa</cite>

    Nemanot ir pienākuši Ziemas saulgrieži. Šodien, 21. decembrī, ir gada garākā nakts un īsākā diena. Ziemas saulgriežu diena ir īpaša. Senču spēks ir sasniedzis savu pilnību. Atcerēsimies savu sentēvu pagānisko ticību. Godāsim savus svabados senčus. Pieņemsim senču pagānisko mantojumu. Pieņemsim Latvju Dievus savās sirdīs. Tieši ticība Latvju Dieviem ļāva mūsu tautai izdzīvot jebkurā krīzē un pārvarēt dažnedažādas grūtības. Caur ticību Latvju Dieviem stiprināsim latvietību. Ziemas saulgriežos noliksim cienastu par godu Latvju Dieviem uz svētakmeņa. Šajā svētajā dienā ziedosim kaut kripatiņu sava laika Latvju Dieviem. Iekursim sava nama pagalmā ugunskuru par godu Latvju Dieviem. Dziedāsim latvju dainas un godāsim Latvju Dievus. Ticēsim labajam, ticēsim Latvju Dieviem. Dzīvosim draudzīgi! Lai Latvju Dievi ir ar mums! Visa slava Latvju Dieviem!
    Svētīgus Ziemas saulgriežus mums visiem vēlot, Skolnieciņš no svētkalniņa [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #Skolnieciņš #svētbirzs #svētmežs #svētavots #svētupe #svētezers #svētkalniņš #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni #sentēvi #rituāli #tradīcijas #latvietība #latvieši #brīvība
    P.S. Svinēsim piesardzīgi ģimenes lokā. Svinēsim svētkus droši, neapdraudēsim citus.

  • <cite class="fn">Skolnieciņš no Pokaiņu meža</cite>

    Ir pienākuši ilgi gaidītie Ziemas saulgrieži. Senču spēks ir sasniedzis savu pilnību. Šajā laikā, kad ir gada garākā nakts un īsākā diena, notiek brīnumi. Tieši Ziemas saulgrieži ir īstais laiks, lai lūgtu Latvju Dievu svētību visam nākamajam gadam. Saulgriežu dienā Latvju Dievi ir īpaši labvēlīga visiem, kas viņiem tic. Latvju Dievi ar prieku uzklausīs mūsu lūgšanas un piepildīs mūsu velmes. Tāpēc lūgsim visvarenos Latvju Dievus – mūsu Radītājus un latvju zemes aizstāvjus. Lūgšana Latvju Dieviem: «Visvarenie Latvju Dievi, mēs jūs pielūdzam un slavējam! Visvarenie Latvju Dievi, mēs jūs pielūdzam un slavējam! Visvarenie Latvju Dievi, mēs jūs pielūdzam un slavējam! Es lūdzu jūs, Latvju Dievi, ak manu senču aizstāvji! Es lūdzu jūs, Latvju Dievi, kā savas zemes mantinieks! Es lūdzu jūs, Latvju Dievi, ar visu savu sirdi un garu! Palīdziet man piepildīt manus sapņus un sasniegt manas ieceres. Atvairiet no manis nelaimes un nelabvēļus. Dāvājiet man spēku iet pa dzīvi ar staltu stāju. Dariet manu dzīvi laimīgu un mierpilnu. Kļūstiet par maniem aizstāvjiem, visvarenie Latvju Dievi. Es pieņemu jūs savā dzīvē. Sargājiet manu dzimtu tāpat kā es godinu jūs. Lai godāti tiek Latvju Dievi kā tas no iesākuma ir bijis, tā tagad un vienmēr lai ir.». Lūgšana Latvju Dieviem palīdzēs katram no mums atbrīvoties no raizēm, kreņķiem un nelaimēm. Lūgšana Latvju Dieviem padarīs mūsu dzīves priecīgākās un līksmākas. Latvju Dievi mūs vienmēr uzklausīs, jo mēs esam Dievu bērni. Latvju Dievi mūs mīl. Lai Latvju Dievi ir ar mums! Visa slava Latvju Dieviem!
    Ar Latvju Dievu viedumu, Skolnieciņš no Pokaiņu meža [Latvju Dievu dēls]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    #Skolnieciņš #svētbirzs #svētmežs #svētavots #svētupe #svētezers #svētkalniņš #Senpokaiņi #LatvjuDievi #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība #pagāni #sentēvi #rituāli #tradīcijas #latvietība #latvieši #brīvība

Leave a Comment