Skābs vai sārmains augsnes pH: kā to izvēlēties, mainīt un izmērīt

Kā es varu paaugstināt augsnes pH līmeni

Augsnes pH līmeņa paaugstināšanu var panākt, veicot šādus pasākumus:

Kaļķu lietošana: Kaļķi neitralizē lieko skābes daudzumu augsnē, paaugstinot tās pH. Tas arī palīdz atgriezt augiem barības vielas, piemēram, kalciju, kāliju un magniju.

Kad pH tuvojas neitrālai vērtībai, palielinās mikrobu aktivitāte, kas savukārt uzlabo augsnes fizisko stāvokli.

Tomēr jāņem vērā, ka šis process var būt ilgstošs. Lai stabilizētu augsnes pH, būs nepieciešami vairāki mēneši un daudz laistīšanas. Ieteicams lauksaimniecības dzēstos kaļķus pievienot septembrī vai oktobrī, kad ir pietiekami daudz nokrišņu, lai kaļķi izšķīdinātu un tas sadalītos augsnē.

Dažos gadījumos ļoti skābās augsnēs, lai stabilizētu pH, var būt nepieciešami vairāki gadi un vairākas kaļķošanas reizes.

Augsts pH: kas notiek, ja augsne ir sārmaina?

Ja augsnes pH ir augsts (7,5 vai augstāks), tā tiek uzskatīta par sārmainu vai bāzisku. Šādos apstākļos var rasties šādas problēmas:

Dzelzs, mangāns, varš, cinks un bors augiem ir pieejami tikai nelielā daudzumā, kas var izraisīt augšanas traucējumus un deformētas augu daļas.

Augsnes sablīvēšanās: tiek stimulēta augsnes dzīvība, bet augsnes struktūra cieš un kļūst sablīvēta, samazinot tās spēju uzsūkt ūdeni un gaisu.

Slāpekļa, kālija un fosfora pārpalikums: aktīvas augsnes organismu darbības rezultātā augsnē var rasties šo elementu pārpalikums, kas iepriekš bija organiski saistīti un tagad sadalīšanās procesos izdalās.

Ja augsne ir pārāk sārmaina, tas var radīt vairākas problēmas, kas saistītas ar augu barošanu un augsnes struktūru. Ir svarīgi kontrolēt augsnes pH līmeni un vajadzības gadījumā to koriģēt, lai radītu optimālus apstākļus augu augšanai un attīstībai.

Ieteicams daudzus gadus izvairīties no pārāk biežas lauksaimniecības kaļķu lietošanas vai laistīšanas ar kaļķotu ūdeni (“cieto ūdeni”), lai novērstu pārmērīgu augsnes pH līmeņa paaugstināšanos.

Kā samazināt augsnes pH

Lai pazeminātu pH līmeni augsnē, neitrālas vērtības sasniegšana var būt sarežģītāks process nekā augsnes pH līmeņa paaugstināšana. Pirmkārt, jāuzlabo augsnes sastāvs, pievienojot augsnei augu materiālus, kam piemīt skābuma īpašības, šajā gadījumā labi noder priežu skujas vai kūdra. Var arī mēģināt līdzsvarot augsni ar kompostu, kas, būdams bagāts ar humusu, ietekmē augsnes struktūru un palielina labvēlīgo mikroorganismu skaitu.

Svarīgi ir laistīt augus ar ūdeni, kas nesatur kaļķakmeni, piemēram, lietus ūdeni. Tāpat ir lietderīgi izmantot mēslošanas līdzekļus, kas satur dzelzi. Vairumā gadījumu, lai pakāpeniski pazeminātu augsnes pH līmeni, ir nepieciešams ilgs laiks.

Kā tiek veikts augsnes pH tests?

Augsnes skābuma vai sārmainības noteikšanu parasti veic, izmantojot ķīmisku reaģentu, kas līdzīgs lakmusa papīram. Rezultātus salīdzina ar krāsu skalu. Lai gan tie nav tik precīzi kā laboratorijas testi, tie ir piemēroti lietošanai mājās.

Testa laikā augsne tiek izšķīdināta ķīmiskā reaģentā, kas maina krāsu atkarībā no pH. Dzeltena vai oranža krāsa norāda uz skābumu, zaļa – uz neitrālu augsni, bet zila vai gaiši zila – uz sārmainu augsni. Ieteicams analizēt paraugus, kas ņemti no dažādām dārza daļām.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment