Šo garšvielu vienmēr glabāju virtuvē, jo laputis no tās baidās kā no uguns.

Dārzkopjiem viss ir kārtībā līdz brīdim, kad augiem uzbrūk kāda slimība. Tad visas dārznieku domas pāriet uz cīņu pret slimību, kas ne tikai sabojā dārza estētisko izskatu, bet arī kaitē augiem. Īpaši bīstamas ir laputis. Tas spēj ļoti ātri vairoties un pārvietoties pa dārzu. Laputis barojas ar auga sulām un ar savu klātbūtni to vienkārši iznīcina.

Kādas tik metodes dārznieki neizmanto cīņā pret šo kaitēkli. Viens no efektīviem līdzekļiem ir parastais piparu pulveris

Cīņa ar laputīm

Pārsvarā dārzu īpašnieki pret laputīm lieto ķimikālijas. Un tās, kā zināms, nodara kaitējumu ne tikai kaitēkļiem, bet arī pašam augam. Tāpēc to lietošana ir nevēlama.

Bet laputis ir sens augu ienaidnieks, un cīņa pret to notiek jau ļoti ilgu laiku. Tāpēc ir tautas aizsardzības līdzekļi, kuru efektivitāte nekādā ziņā nav sliktāki par ķīmiskajiem preparātiem. Un ieguvumi augam no tiem ir daudz lielāki, jo tie nekaitē tam ar toksiskām vielām.

Esam noskaidrojuši efektīvu, ekonomisku un videi draudzīgu veidu, kā tikt galā ar laputīm dārzā. Laputis ir mānīgs kaitēklis, kas var iznīcināt daudzas kultūras.

Kā lietot piparu cīņā ar laputīm

Paņemiet sarkano aso piparu pulveri un atšķaidiet to puslitrā ūdens. Labi samaisiet un ļaujiet tam nostāvēties 36 stundas. Ļoti uzmanīgi nokāšat šķīdumu, lai tas neiekļūst acīs.

Lasi arī: Kā padarīt vistas gaļu sulīgu? Krējumā ceptas filejas gatavošanas noslēpums

Lietošanai augiem iegūtais šķidrums jāatšķaida ar ūdeni proporcijā 20 ml tinktūras uz litru ūdens. Tieši šī konsistence būs droša augam, bet nāvējoša laputīm. Labākai šķīduma saķerei ar augiem var pievienot nedaudz šķidrās ziepes vai trauku mazgāšanas līdzekli.

Vislabāk augus apsmidzināt vakarā sausā laikā. Lai nostiprinātu rezultātu, atkārtojiet šo procedūru pēc nedēļas. Bet ņemiet vērā, ka jūs varat izsmidzināt augus, pirms tie sāk ziedēt vai iegūt augļus.

Sarkanie pipari satur kapsaicīnu. Tas ir dabisks ķīmisks savienojums, kas var izraisīt dedzinošu kairinājumu ne tikai cilvēkiem, bet arī grauzējiem, gliemežiem un dažādiem kukaiņiem. Tātad pipari tiek galā ne tikai ar laputīm, bet arī ar kāpuriem, medus augiem un citiem labības ēdājiem.

Otrs līdzeklis cīņā pret laputīm ir šķīdums, kura pamatā ir cepamā soda. 1,5 litriem ūdens pievienojiet tējkaroti cepamās sodas un 1,5 tējkarotes šķidrās ziepes. Labi samaisiet, un jūs varat izsmidzināt šo līdzekli uz augu vietām, kuras skārušas laputis.

Procedūru vēlams atkārtot ik pēc 5-7 dienām. Taču jābūt uzmanīgiem, šāds risinājums var sabojāt arī augu, tāpēc neklājiet daudz vienlaikus.

Mēs ceram, ka šie padomi palīdzēs jums atbrīvoties no kaitinošajām laputīm, kas sabojā auga izskatu un atnes daudzas citas slimības. Laputis atņem augam vitalitāti un ir parazīts, ar kuru pastāvīgi jācīnās.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment