Šonedēļ Bricis sola ļoti neierastus laikapstākļus

Šonedēļ Toms Bricis nācis klajā ar prognozēm, kas šķiet pārsteidzošas un neierastas. Viņa prognozes sola šim nedēļas posmam ļoti neierastus laikapstākļus. Šī prognoze liek mums sagatavoties uz neparedzamību un baudīt šī neierastā laika pārmaiņas. 

 

Šonedēļ Latvijā gaidāms atkusnis un neierasti augsta gaisa temperatūra.

 

Ziemas atkusni izraisa vairāki faktori, kas mijiedarbojas, lai izmainītu ziemas atmosfēras apstākļus. No kā jauzmanās ziemas atkusnī?

Gaisa temperatūras pieaugums: Atkusnis parasti notiek, kad gaisa temperatūra sasniedz nulles grādus Celsija vai ir augstāka. Šādā gadījumā sniegs un ledus sāk kušanu.

Saules iedarbība: Saules staru intensitāte un ilgums ietekmē sniega stāvokli. Spilgti saules staru var paaugstināt gaisa temperatūru un paātrināt sniega kušanu.

Silti vēji: Vēji, kas nes siltāku gaisu no citām teritorijām, var veicināt sniega un leda kušanu.

Mitrums: Augsts gaisa mitrums var paātrināt kušanu, veicinot sniega pāreju uz šķidrumu.

Latents siltums: Šķidruma stāvokļa maiņa, ko izraisa ķīmiskas vielas un ķermeņi, var izdalīt latents siltumu, veicinot kušanu.

Šie faktori kopā rada apstākļus, kas veicina ziemas atkusni, ļaujot sniegam un ledum kušanu un pāreju uz šķidrumu.

 

Meteorologs Toms Bricis, aprakstot šonedēļ gaidāmos laikapstākļus, norāda, ka prognozēts atkusnis, kā arī jauni nokrišņi, ieskaitot lietu, atkalu, sniegu, un veidosies apledojums.

 

Gaisa temperatūra šonedēļ būs virs nulles, taču īpaši izceļas sestdiena, prognozējot neierasti siltu laiku ar iespējamu gaissiltumu līdz +7,+8 grādiem, kas ir neierasts parasti vēsajam februāra sākumam.

 

 

Bricis uzsvēra, ka parasti janvāra beigas un februāra sākums ir periods, kad parasti valda vislielākais aukstums, tāpēc gaidāmais siltums būs ļoti neierasts.

 

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā prognozē, ka neliels sals janvāra pēdējā nedēļā Latvijā gaidāms tikai naktīs.

Centrā ir norādīts, ka laika apstākļi saglabāsies nepastāvīgi – darba nedēļa sāksies ar pārsvarā sausu laiku, tomēr no nedēļas vidus jau visā valsts teritorijā palaikam gaidāmas lietusgāzes, un citviet varētu snigt sniegs. Vējš teju visu nedēļu būs brāzmains, bet gaisa temperatūra lielākoties saglabāsies pozitīva.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment