Špikeris kodumu atpazīšanai un to ārstēšanai

Nevienā siltajā sezonā neiztikt bez kukaiņu kodumiem, tāpēc ir labi atpazīt viņu kodumus, lai zinātu, kā ar tiem tikt galā.

Kādas ir raksturīgās kukaiņu kodumu pazīmes, kas jādara vispirms un kā atvieglot stāvokli – par to pastāstīja dermatoloģijas eksperti, un mēs apkopojām viņu ieteikumus jums nelielā praktiskā ceļvedī.

Bites

Lai gan bites daudziem cilvēkiem liek kliegt, atvairīt tās ar rokām un bēgt prom, patiesībā tās nevēlas jums traucēt. Tās drīzāk nevēlētos jums traucēt vispār, ja vien jūs netraucējat viņām. Pēc dzēliena parādīsies sarkans punkts, kurš vēlāk sāks niezēt.

Ja dzelonis joprojām ir redzams, mēģiniet to viegli noskrāpēt ar kredītkarti, lai to noņemtu. Nespiežiet dzeloni ar pirkstiem vai pincetes palīdzību, citādi jūs varat izspiest uz ādas vairāk indes.

Ārstēšana var ietvert vēsus losjonus, kalamīna losjonu, iekšķīgi lietojamus histamīna līdzekļus un pulverus ar papīna enzīmu sastāvā. Noteikti dzeriet daudz šķidruma.

Ērces

Ērču kodumi ir bīstami tāpēc, ka tās var būt citu infekciju pārnēsātājas, tostarp Laima slimību, ērlihiozi, drudzi. Problēma ir tā, ka šīs infekcijas pārnēsā dažāda veida ērces, un jūs, iespējams, neredzēsiet redzamas ērces piesūkšanās pazīmes tajā pašā dienā, īpaši, ja ērce ir nimfas stadijā.

Ja parādās plankums, tas parasti ir dažu dienu laikā pēc piesūkšanās. Tomēr var būt grūti atšķirt ērces kodumu no citu kukaiņu kodumiem. Koduma vieta var būt pilnībā apsārtusi vai arī var vispār neparādīties inficēšanās simptomi. Jūs pat varat nejusties slims, taču var attīstīties drudzis un galvassāpes. Šajā gadījumā ir nepieciešama steidzama ārstēšana ar 20 dienu ilgu perorālo antibiotiku kursu.

Odi

Ir gandrīz nereāli izdzīvot vasaru bez odu kodumiem. Odus piesaista cilvēki, kuru sviedros ir O asinsgrupa, pienskābe un urīnviela. Diemžēl alus dzeršana ārpus telpām vai vienkārši tumša apģērba valkāšana var padarīt jūs šiem “kodējiem” vēl iekārojamāku.

Problēma, ka arī odi pārnēsā slimības. Ja jums iekoda ods, kodums izpaudīsies kā neliels balts izcilnis ar sarkanu punktu vidū. Nākamajā dienā tas var kļūt ciets un sarkanīgs. Ir tik patīkami to saskrāpēt, bet pārtrauciet to darīt tagad: nieze var izraisīt infekciju vai rētas veidošanos koduma vietā. Mēģiniet uzklāt aukstu kompresi, krēmu vai želeju ar alveju un kortizonu, lai mazinātu niezi.

Blusas

Profilakse ir labākās zāles, tāpēc ārstējiet savus mājdzīvniekus pret blusām. Blusu kodumi parasti ir mazi sarkani izcilnīši uz apakšstilbiem. Blusu kodumi ļoti niez, tāpēc ārstējiet tos ar kortizonu un nomierinošiem krēmiem. Krēmus ieteicams uzglabāt ledusskapī, lai tie saglabātos vēsumā. Vai arī izmantojiet ledus gabaliņus, kas palēnina nervu impulsu pārraidi un var palīdzēt pret niezi.

Lasi vēl: 5 padomi pirmajiem randiņiem, kas palielina izredzes uz otro randiņu

Gultas blaktis

Gultas blaktis parasti iekož ādā un pēc tam dodas tālāk, pirms atkal iekož, atstājot lineāru kodumu izvietojumu. Kodumi parasti ir uz rokām un kājām, jo kukaiņi ir apmetušies tieši uz ādas, kas saskaras ar gultu.

Par laimi, gultas blakts kodumi dažu dienu laikā izzūd paši no sevis; ja vēlme skrāpēties jūs dzen izmisumā, ārsts iesaka lietot bezrecepšu hidrokortizona ziedi, lai mazinātu iekaisumu un niezi.

Sarkanā ugunsskudra

Ugunsskudras ir ļoti agresīvas un sāpīgi kož. Tās ir ļoti izturīgas. Ugunsskudru kodumus var atpazīt pēc pietūkušu sarkanu plankumu kopām, kas parādās uz ādas un atgādina strutu pildītus pumpurus. Šie apaļie plankumi bieži vien drīz pēc koduma veido pūslīšus. Pēc kukaiņa koduma jāiet vēsā dušā, kā arī var lietot atvēsinošu želeju.

 

 

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment