Nu, šķiet – kurš gan nezina, kā sautēt kāpostus? Galu galā šis ir visvienkāršākais ēdiens, ar kuru, iespējams, var tikt galā pat skolēns.
Un piekritīsiet, ka vienkāršās ēdnīcās vai nedārgās kafejnīcās šādi vienkārši ēdieni var būt īpaši garšīgi.
Un nē, tas nav acīmredzams efekts, taču patiesībā ir daži šefpavāra triki, kurus mēs ne vienmēr izmantojam mājās.
Mēs bieži domājam – kāpēc elementāram ēdienam pievienot kaut ko papildus, tas tomēr ir mājās gatavots ēdiens. Tikmēr dažādi sīkumi aromatizējošās piedevās spēlē nozīmīgu lomu kopējā garšas uztverē.
Un šodien es padalīšos ar dažiem noslēpumiem, kā pagatavot īpaši gardus štovētus kāpostus.
Ideālus štovētus kāpostus var pagatavot dažādos veidos, ar dažāda sastāva variācijām, kas atbilst visām gaumēm.
To var pagatavot kopā ar citiem dārzeņiem, rīsiem, kūpinātām ribām, sēnēm, vistu, bekonu vai žāvētām plūmēm.
Varat arī pievienot desu vai sulīgu cūkgaļu, lai izceltu garšu un saglabātu maigumu, tomēr ēdienam piešķirtu nedaudz kraukšķīgu un sātīgāku.
Gudri pavāri un pieredzējušas mājsaimnieces dalās savos štovētu kāpostu gatavošanas noslēpumos. Šeit ir daži vienkārši, bet efektīvi triki, lai piešķirtu tai īpašu garšu un tekstūru.
Noslēpums – sagatavošana un sagriešana
Griezumam ir nozīme. Tieši sautēšanā.
· Kāpostus nedrīkst griezt pārāk plāni, lai tie nepārvērstos par “vārītu” un mīkstu masu. Ieteicams to sagriezt “rupji”.
· Ja gatavojam bez gaļas, tad kāpostus varam samīcīt ar nedaudz sāls, lai tie ātrāk izdalītu sulu un sautētos, vienlaikus saglabājot blīvumu un izsūcot aromātisko eļļu un tomātu mērci.
· Ja gatavojam ēdienu ar skābētiem kāpostiem, pievienojot svaigus kāpostus, tad var likt pannā, pielej nedaudz ūdens un sautēt līdz pusgatavībai, pievienojot cukuru, piparus un lauru lapu. Pēc tam pievienojiet svaigus kāpostus.
· Lai kāpostu sautējums būtu ātrāks, ik pa laikam var pievienot nedaudz ledus ūdens vai ledus kubiņu (drošs, ka retais zina par šo niansi, bet pārbaudiet, tas darbojas).
Otrais noslēpums — dārzeņu “grauzdēšana”
Štovētiem kāpostiem ļoti garšo dārzeņu priekšcepšana. Skaidrs, ka štovēti kāposti tīrā veidā nebūs tik garšīgi, tāpēc parasti tiem pievieno citus dārzeņus, vismaz burkānus un sīpolus.
To var darīt, sautējot pašus kāpostus, pārmaiņus pievienojot tam citas sastāvdaļas. Daudzi cilvēki to dara.
Tomēr, ja jūs gatavojat “cepšanu” atsevišķi, kāposti kļūs par īstu kulinārijas šedevru. Būs cita, bagātīgāka garša.
Lai izveidotu “cepšanu”, kubiņos sagrieztus sīpolus var sautēt augu eļļā vai speķī, līdz tie kļūst caurspīdīgi.
Lasi arī: Kāpostus sajaucam ar kefīru un iegūstam gardus slinkos pīrāgus: recepte no nabadzīga ebreja
Tad pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus burkānus un apcep. Pievieno papriku, koriandra pupiņas, piparus, lauru lapu un ļauj eļļā sautēties.
Šīs garšvielas nelielos daudzumos nekādi nepārspēs kāpostu garšu, bet padarīs ēdienu interesantāku garšas ziņā.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…