Svarīgas nianses koku stādīšanai rudenī

Rudens ir ļoti labvēlīgs laiks augļu un skujkoku, kā arī krūmu stādīšanai. Bet, svarīgi ir ņemt vērā būtiskas nianses!

Rudenī augi aiziet atpūtā, bet siltajā zemē saknes turpina augt vēl mēnesi vai pat divus, un iesakņošanās jaunā vietā ir lieliska. Pastāstīsim, kādus kokus vajadzētu stādīt rudenī.

Kad stādīt kokus rudenī

Rudens stādīšanas laiks būtiski ietekmē attīstības dinamiku nākamajā sezonā. Tomēr pats stādīšanas laiks katrā reģionā ir atšķirīgs, un viens gads var atšķirties no otra. Piemēram, ziemeļu reģionos stādīšanai piemērots ir tikai septembris un oktobra sākums, savukārt reģionos ar dienvidnieciskāku klimatu kokus var stādīt līdz novembra vidum.

Svarīgākais ir stādus stādīt laikus, lai jaunās saknes varētu izveidoties pirms stabilu salnu iestāšanās. Tiek uzskatīts, ka optimālais stādīšanas laiks ir 3-4 nedēļas pirms salnu iestāšanās.

Rudens stādīšanai ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar pavasara stādīšanu. Pirmkārt, rudenī dārzniekiem ir mazāk rūpju nekā dabas atmodas laikā pavasarī. Šajā gadījumā rudens stādīšana ir daudz vienkāršāka nekā pavasara stādīšana.

Otrkārt, augiem nav nepieciešama papildu kopšana – laistīšana vai ēnošana. Pirmo par jums izdarīs rudens lietavas, un ar ēnas rudenī ir vairāk nekā pietiekami.

Lasi vēl: Atklāšu, kāpēc sasaldēju sagatavoto malto gaļu ar sīpoliem, sāli un pipariem!

Treškārt, tas ir ilgāks stādīšanas laiks. Ja pavasarī stāds jāiestāda no sniega kušanas brīža, bet pirms sulu kustības sākuma (kas dažkārt ir dažu dienu jautājums), tad rudenī darbam ir vairākas labvēlīgas nedēļas.

Kādus kokus stādīt rudenī

Tātad kādus kokus vislabāk stādīt rudenī? Protams, augļu kokus! Ābeles, bumbierus, ķiršus un plūmes ne tikai var stādīt, bet arī vajag stādīt rudenī.

Skujkoki ir labi augoši. Pievērsiet uzmanību eglei un priedei.

Dārzu ir iespējams izdaiļot arī ar pīlādžiem, tūjām, kadiķiem, kļavām, papelēm un bukšiem. Tie labi iesakņosies vasaras saules sasildītā augsnē, ko bagātīgi laista rudens lietavas. Bet ozolu un bērzu stādīšana jāatliek līdz pavasarim.

Var stādīt arī zīdkoka ogas un vīnogas. Un neaizmirstiet par rožu krūmiem. Lai gan tie ir krūmi, nevis koki, tos tomēr patīk stādīt rudenī. Stādot šos augus, ir svarīgi nesabojāt krūmu un neaizskart saknes.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment