Svētku šedevrs – vedeklas Šveices salāti ar veselu stāstu

Mans dēls apprecējās un dzīvo atsevišķi un viņa sievai ir hobijs: jaunu recepšu meklēšana. Un pārbaudot tās uz mums un kaimiņiem

– Meitiņ, es saprotu, tas ir eksperiments un viss. Paldies, mīļā, bet mēs jau esam…pārēdušies
– Neesat gan! – viņa kliedza tik skaļi, ka es atrāvos no telefona. Es turēju telefonu rokā, tāpēc atlēcu ar to atpakaļ. –
– Varbūt šie salāti ir visas manas dzīves darbs. Šis ir īsts šedevrs. Un šie ir labākie salāti svētkiem. Tici man, citus salātus svētkiem nepagatavosi jebkuram gadījumam.

Šoreiz vedekla bija pārliecinoša. Man jādomā. Tuvojas brīvdienas, nav skaidrs, ko gatavot. Un man negribas gatavot ēst – esmu noguris, un man ir pavasara blūzs. Un vispār, kāpēc sieviešu diena ir jāsvin pie plīts? Galu galā ne visi vīri un bērni zina, kā gatavot un mīl gatavot. Un viņi atrod tam laiku.
– Es nāku, meitiņ, es nāku. Vai durvis atvērtas? – Sāku interesēties, kas ir šis šedevrs un kāpēc tas ir labākais. Dīvaina sajūta pārņēma ieejot dzīvoklī. Kaut kas nebija kārtībā. Un es ātri sapratu, kas par lietu: dzīvoklis nesmaržo pēc nekā garšīga!

Ieejot virtuvē, biju neizpratnē: arī virtuvē pēc marinētiem gurķiem nebija smaržas. Gaisā bija tikai neliela desas vai šķiņķa smaka.
– Nāc iekšā, nāc iekšā – kāpēc tu skaties atpakaļ? – mana vedekla pasmaidīja, un viņas melnajās acīs uzplaiksnīja ļaunuma dzirkstis. – Kaut kas nav kārtībā?

Es kļuvu satraukts. Tas ir kaut kā dīvaini. Vai viņa tiešām jokoja? Bet tas ir… nepieklājīgi uzstāt un jokot, ka ir salāti. Paskatījos pa virtuvi: tīra un kārtīga, nekādu šedevra gatavošanas pēdu. Un tad man pazibēja galvā: eksperimentēt. Sociāli! Es jutu, ka kaut kur vēderā paceļas drebuļi un aizvainojums. Tātad, izrādās, viņa mūs uzaicināja uz salātiem, kas nav pieejami – lai uzzinātu, vai mēs, kaimiņi, nāksim? Bet šis ir…

– Jā, tā ir taisnība. Natālija nāk lejā, Annija nāks vēlāk… – Kas tev notiek?
– Skaties! Pagriezusies pret ledusskapi, vedekla izņēma trauku no tā dziļumiem. Viņa patiesībā sagatavoja salātus. Es paskatījos uz trauku un jutu, ka man iepletās acis un mana kreisā uzacs uzlec augstu.
– Ja nopietni, vai tas ir šedevrs? – Es mainīju savu ierasto pieklājību. Kā saka, salāti, uz kuriem esat uzaicināts, netiek apspriesti. Bet tomēr vedekla runāja par kulinārijas brīnumu, šedevru. Un traukā…

Un ēdiens tika dekorēts ar sagrieztu gaļu. Skaisti. Tas bija nedaudz neparasti, bet tas bija šķiņķis, ko es smaržoju – un siers. Es arī pamanīju gurķi…
– Tur ir īpaša mērce. Nogaršosim! – viņa sniedzās pēc trauku plaukta. “Ar prieku, visas ēkas šefpavāra kundze,” es rotaļīgi aizcirtu. – Mmm, cik skaisti! Un šķiņķis tomēr ir labs. Un siers… Tajā brīdī es nemeloju. Pat ja tās ir trīs maizes garozas, sausiņš vai kartupelis – bet, ja mani uzaicina uz ballīti un viņi uzskata vienkāršu sagrieztu ēdienu par šedevru, tad kāpēc gan ne?

– Pamēģini, pamēģini! – viņa pateica savu paraksta frāzi, un mēs sākām degustēt. Un viņai bija taisnība. Salāti bija patiešām izcili garšīgi. Un kas to būtu domājis, ka tik vienkārša sastāvdaļu kombinācija dod tādu garšu. Harizmātiska kombinācija.
– Klausies, lieliski, vienkārši lieliski. Un kāda tā ir mērce? Un… un atvainojiet, bet kāpēc šis? Jūs to gribējāt ar granātābolu, sēnēm un…
– Nē, citu salātu  nebūs. Un es, un tu, un visi – un vakarā pie mūsu kopējā galda!

Mēs gatavojāmies vakarā sēdēt pie galda ar savām ģimenēm, un vedekla apsolīja pagatavot šedevru, un es apsolīju pagatavot siļķi kažokā. Es ar neizpratni paskatījos uz savu kaimiņieni. Jā, salāti ir garšīgi, bet vai tie ir īsts šedevrs? Viņa negaidīti bija filozofiskā noskaņojumā.

– Kas par vainu?! – Es nezināju, ko teikt.
– Par ko tu domā? Vai jūs domājat, ka tas viss ir kārtībā?
– Es nezinu. – Es tiešām nezināju.
– Nu, tagad tu saproti, kāpēc šie salāti?! Un kas tas par eksperimentu?

Un es sapratu. Šie salāti ir ideāli! Tas ietaupīs jūs no gatavošanas stundām – un tas ir garšīgs, un siers un šķiņķis ideāli sader kopā. Viņš ir izskatīgs. Un tas ir kluss pārmetums visiem tiem, kas gaidīja vairāk.
– Tu esi ģēnijs. Un salāti ir šedevrs! – Es biju patiess savās uzslavās. – Iedodiet mērces recepti – es jau redzu sastāvdaļas.

Lasi vēl: Kāpēc lielveikalos Lidl, Maxima strādā tikai viena vai divas kases un ko viņi no tā iegūst

Šveices salāti: recepte + sastāvdaļas

1) Sagrieziet šķiņķi plānās sloksnēs. 2) Sieru sagriež plānās strēmelītēs. 3) Sagriež marinēto gurķi plānās strēmelītēs.
4) Pagatavo mērci: 100 ml saldā krējuma + 100 ml majonēzes + 1 tējk. sinepes, 1 ēd. karote citrona sulas. 1 daiviņa ķiploka. Var pievienot melnos piparus. Sagriež zaļumus un viss 🙂 Vai nu jūs saprotat kāpēc tas ir īsts šedevrs? Tieši tā – jo tie  ir ļoti vienkārši. Lai labi garšo!