Trakums! 2 šimpanzes atzītas kā juridiskas personas

Ņujorka, ASV – Pirmo reizi pasaules vēsturē tiesnesis ir piešķīris pavēsti ierasties tiesā sevis attaisnošanai (Order to Show Cause, kas ir raksturīga anglosakšu valstīm), un habeas corpus prasību dzīvnieka, kas nav cilvēks, labā. Šo pēcpusdien lietā, kuru ierosināja dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācija „Nonhuman Rights Project” (NhRP), Manhetenas Augstākās tiesas tiesnese Barbara Džafe izdeva pavēsti ierasties tiesā sevis aizstāvēšanai un habeas corpus prasību divu šimpanžu, Herkulesa un Leo, labā. Šīs divas šimpanzes izmanto biomedicīniskajos eksperimentos Stonibrukas Universitātē Longailendā, Ņujorkā.

Saskaņā ar Ņujorkas štata likumiem tikai „juridiskas personas” labā var tikt izdota pavēste ierasties tiesā sevis aizstāvēšanai. Tiesa līdz ar to ir nešaubīgi noteikusi to, ka Herkuless un Leo ir „personas”.

Vispārējās tiesībās habeas corpus prasība ir divu soļu process. Pirmajā posmā tiesa izdod pavēsti ierasties tiesā sevis aizstāvēšanai un habeas corpus prasību, kuras organizācija „Nonhuman Rights Project” oficiāli nosūta Stonibrukas Universitātei. Prasībā tiek pieprasīts Stonibrukas Universitātei ierasties tiesā un uzrādīt likumīgi pamatotu iemeslu paturēt ieslodzījumā Herkulesu un Leo. Organizācija „NhRP” ir lūguši, lai Herkulesu un Leo atbrīvo un nodod rezervāta „Save the Chimps” aprūpē, kas atrodas Fortpīrsā, Floridā. Tur viņi pavadīs visu savu atlikušo mūžu uz vienas no 13 mākslīgajām salām lielā ezerā Fortpīrsā, Floridā, kopā ar 250 citām šimpanzēm tādā vidē, kas ir tik tuva to dabiskajai dzīves vietai Āfrikā, cik Ziemeļamerikā vien ir iespējams. Otrajā procesa posmā tiesa noteiks, vai Stonibrukas Universitātes sniegtais iemesls ir likumīgi pamatots un vai Herkulesam un Leo vajadzētu tikt atbrīvotiem.

Šī pavēste katrā ziņā nenozīmē to, ka tiesa ir atzinusi šīs divas šimpanzes, Herkulesu un Leo, par juridiskām personām vispārējo tiesību 70. panta prasības par habeas corpus procedūras ietvaros. Ņujorkā 70. panta procedūrai ir divi soļi. Pirmais ir tāds, ka tiesa var izsūtīt pavēsti par ierašanos tiesā sevis aizstāvēšanai (kas ir vienlīdzīga habeas corpus prasībai). Pavēstes izsniegšana nozīmē to, kā mēs uzskatām, ka tiesa kaut nedaudz tic tam, ka šimpanzes iespējams varētu būt kā juridiskas personas 70. panta ietvaros, neizlemjot, ka tā tiešām ir, un ka spriedums tiks noteikts tikai pēc pilnīgas izskatīšanas un abu pušu uzklausīšanas, kas ir 70. panta procedūras otrais solis.

Avots: nonhumanrightsproject.org

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment