Kā uzlabot savu produktivitāti un labsajūtu, neļaujot domām aizklīst?

fotorcreated21-1024x576

Kā pārtraukt darīt vairākas lietas vienlaicīgi? Apzināšanās. 

1. Apzinies, ka tu to dari – sajūti sevi un savu atrašanās vietu, savus pienākumus, atrodoties konkrētajā vietā un koncentrējies uz doto uzdevumu;

2. Kad pievērsies dotajam uzdevumam, piemēram, darba vajadzībām, apzinies visus traucēkļus – mobilais telefons, radio, internets, ēšana, utt. – izslēdz šos traucēkļus uzdevuma izpildes brīdī;

3. Koncentrējies uzdevumam un centies nedomāt par traucēkļiem – sākumā prāts tieksies domāt par viņiem arī tad, ja tie būs izslēgti, bet nepadodies prāta spiedienam – šie traucēkļi ir kā sava veida atkarība!

4. Ar laiku sāc atgriezt tos traucēkļus, kas ir tava darba sastāvdaļa (piemēram, mobilais telefons un internets). Sāc noteikt prioritātes – ja tev zvana telefons un tu zini, ka tas tajā brīdī ir neatliekams zvans – pacel klausuli, bet, ja tas var gaidīt, tad pārzvani, kad būsi pabeidzis konkrēto uzdevumu. Tieši tas pats attiecas uz e-pastu.

Lasi vēl: Iesakām pamēģināt: 7 spēles sava prāta asināšanai

Kā tas ietekmēs mūsu prātu un produktivitāti?

Apzinoties sevi, savus pienākumus un apkārtējos traucēkļus – izolējot tos un koncentrējoties uz kādu noteiktu uzdevumu, mēs trenējam savu prefrontālo smadzeņu garozu (korteksu), kas ir tā galvas smadzeņu daļa, kas atbild par lēmumu pieņemšanu, apsverot dažādus no tā izrietošos iznākumus – šī daļa arī nosaka to, kā mēs uztveram sevi un pasauli. Šī galvas smadzeņu daļa parasti ir attīstītāka cilvēkiem, kuri meditē.

Produktivitāte uzlabosies, un darba dienas beigās tu nejutīsies tik garīgi noguris, jo prātam nebūs bijis jāapstrādā viss, ar ko esi saskāries darba laikā. Lielākā laika griezumā tu jutīsies mierīgāks, kļūsi apzinīgāks pret sava ķermeņa procesiem. Tu visdrīzāk vēlēsies izslēgt traucēkļus arī no citiem dzīves aspektiem, lai kļūtu iekšēji vēl harmoniskāks.

Avots: lifehack.org

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment