Uzzini, ko mēle var pastāstīt par tavu veselību

Tas izklausās nepatīkami, bet mēle ir noklāta ar tūkstošiem dzīvu organismu un pārsvarā baktērijas, kas var izraisīt daudzas mutes veselības problēmas.

Dažas no šīm baktērijām ir labas, jo palīdz sagremot olbaltumvielas un apturēt kaitīgo vielu iekļūšanu organismā. Sliktās baktērijas, savukārt, var izraisīt balss saišu iekaisumu vai vidusauss iekaisumu.

Neskatoties uz to nozīmi, baktērijas dzīvo un vairojas tavā mutē, zem mēles virskārtas, rīklē un uz mandelēm. Baktērijas “ēd” un pēc tam izdala atkritumus, kas uzkrājas uz mēles un rada nepatīkamu aromātu.

Vai vari noteikt atšķirību starp veselīgu mēli un tādu, kas norāda uz veselības problēmām?

1

Veselīga mēle ir sārta, gluda un tīra, bez jebkādām rievām un aplikuma.

2

Dzeltenīgs aplikums, kas kļūst tumšāks, norāda, ka mēlē pastiprināti izdalās sēra savienojumi. 

3 4

Raupja mēle un rievas ir vēl viena nepatīkamas elpas pazīme.  Rievas un plaisas ir ideāla vieta, kur vairoties baktērijām.

5

Tā saucamā “ģeogrāfiskā” mēle ir ar daudzām rievām, plaisām un aplikumu. To var veicināt konkrēti pārtikas produkti, stress, slimības vai hormonāli traucējumi. 

6

Dažām mēlēm ir pat tādas garšas kārpiņas, kas izskatās pēc matiņiem. Jo garākas tās ir, jo vairāk vietas nepatīkamu elpu veicinošām baktērijām, kur tās var noslēpties un vairoties. 

Kas izraisa pastiprinātu baktēriju vairošanos un sliktu elpu?

Zobu pasta: zobu pastas, kas satur kālija laurilsulfātu, ir kaitīgas, jo tās var veidot mazus ievainojumus mēlē. Tāpēc vienmēr izlasi, kas rakstīts uz zobu pastas kastītes, pirms to iegādājies.

Olbaltumvielām bagāti ēdieni: baktērijas barojas no olbaltumvielām, kas veicina sliktu elpu.

Sulas: baktērijas ražo vairāk atkritumu tieši skābā vidē.

Saldumi: baktērijām patīk cukurs. Saldumiem piemīt vēl kāds mīnuss – tie var izraisīt kariesu, kas arī rada sliktu elpu.

Sausa mute: tā ir ideāla baktēriju vairošanās vieta.

Cigaretes un alkohols: tie sausina mutes dobumu.

Medikamenti: tie arī sausina muti, radot baktērijām labvēlīgus apstākļus.

Avots: wmagazine.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment