Vai ir iespējams iemācīt bērnam būt centīgam. Pieredzējis pedagogs sniedz 5 vienkāršus padomus

Nav noslēpums, ka bērniem ir pietiekami grūti koncentrēties mācībām. Par laimi, centība un neatlaidība nav iedzimti, bet gan iegūti ieradumi. Bērnu var pieradināt pie paškontroles, ja ievērojat dažus padomus.

Privātās mācību iestādes direktore Linda Frostere pastāstīja, kas patiešām palīdzēs bērnam iemācīties būt centīgam.

Skaidrs grafiks un pienākumi

Pat vienkāršs dienas režīms ar brokastīm, pusdienām un vakariņām padara bērnu sakoptāku un disciplinētāku. Tomēr, ja runa ir par bērnu, kurš mācās, saprātīgi saplānots grafiks ir pirmais, pie kā vecākiem ir jāstrādā.

Grafikā jābūt skaidri noteiktam laikam ēšanai, mācībām un rotaļām. Taču atcerieties, ka izsalcis vai noguris bērns nespēs koncentrēties uz mācību priekšmetu, tāpēc izvēlieties mācīšanās laiku, kad bērns ir nomodā un labi paēdis.

“Ja bērnam ir skaidra kārtība – viņš saprot vārdu “vajag”. Zina, ka ir laiks mācībām un ir laiks rotaļām. Mācot bērnam disciplīnu, palīdzēs arī pienākumi. Mazam bērnam piešķiriet rotaļlietas, kas jāsakopj. Skolas vecuma bērniem piedāvājiet sarežģītākus uzdevumus: skapja tīrīšana, trauku mazgāšana. Mājsaimniecības darbi kļūs par bērna ikdienas dzīves sastāvdaļu un iemācīs viņam paškontroli. Vēl viens lielisks veids, kā attīstīt čaklumu, ir grāmatu lasīšana. Sākumā varat lasīt kopā, līdz bērns pieradīs lasīt pats,” – iesaka Frostere.

Ērta darba vieta

Mācību vietai jābūt ērtai. Novietojiet to tālāk no rotaļlietām – tās var novērst bērna uzmanību mācību laikā.

Tas pats attiecas uz ēdienu: darba zonā nedrīkst atrasties konfektes vai augļi. Galdam vai krēslam jābūt ērtiem, un skolēnam jābūt pa rokai visam mācībām nepieciešamajam – klēpjdatoram, papīram, zīmuļiem.

Lasi vēl: Ķirbju maizes recepte

“Trīs gadus vecs bērns var koncentrēties piecas līdz desmit minūtes. Skolēniem koncentrēšanās laiks ir nedaudz ilgāks – 20 minūtes. Piebildīšu, ka pat visērtākā darba vieta nespēj paaugstināt bērna koncentrēšanās līmeni, tāpēc neaizmirstiet nomainīt garīgās aktivitātes ar fiziskām. Dariet pārtraukumus starp stundām. Izmācieties vēstures stundu – piecelieties no galda un veiciet kādu fizisku vingrinājumu,” saka eksperte.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment