Vai jūs domājat, ka suns ir cilvēka draugs? Eksperti noņems jums rozā brilles

Kā suņi īsti attiecas uz cilvēkiem?

Pēc eksperta domām, suņi ir saistīti ar cilvēkiem gandrīz tāpat kā mazi bērni ar saviem vecākiem vai (vecāku prombūtnes gadījumā) ar nozīmīgiem pieaugušajiem. Un to, veicot eksperimentus par piesaistes tēmu, pierādīja zinātnieki.

Suņi ir pieķērušies mums kā vecākiem

Nastja Bobrova skaidro: “Pie mums viņi jūtas mierīgāk un drošāk, bet bez mums viņi ir satrauktāki. Šādas attiecības var saukt par mīlestību. Bet ne ezotēriskā, bet fizioloģiskā nozīmē. Pieķeršanās veidošanā ir iesaistīts hormons oksitocīns. Tas notiek starp vecākiem un bērniem, tāpat arī starp suņiem un viņu saimniekiem.

Nav brīnums, ka tas tiek sajaukts ar ziedošanos. Atliek tikai paskatīties uz suni, kurš ilgojas bez saimnieka, bet, satiekot viņu, priecājas un lec līdz griestiem, un par šo dievbijību gribas radīt leģendas. Bet tā darbojas pieķeršanās.

Turklāt suņi spēj veidot saites ar dažādiem cilvēkiem. Piemēram, mainīt īpašniekus. Un nevis nomirt no melanholijas, bet ar jauno saimnieku uzvesties tāpat kā ar veco, pēc pusgada dzīves citā ģimenē. Es nezinu, kā tas iekļaujas mītā par suņu lojalitāti, bet es domāju, ka daudzi jūsu lasītāji ir adoptējuši pieaugušos suņus, kuriem ir bijuši vairāki saimnieki. Un viņi labi dzīvo kopā ar viņiem.

Kāpēc suņi baidās palikt vieni mājās?

Ja jūsu suns mājās uzvedas kā maziņš palaidnis, jūsu prombūtnes laikā visu iznīcina, grauž un lauž, pirms lamāt un sodīt, mēģiniet saprast, kāpēc viņš tā dara.

Lūk, ko saka Nastja Bobrova: “Visbiežākais iemesls, kāpēc pieaugušais suns mājās visu košļā un lauž, ir separācijas trauksme jeb bailes no šķiršanās. Kad saimnieki aiziet, piemēram, uz darbu, suns bez viņiem kļūst tik satraukts, ka visādi cenšas šo satraukumu mazināt. Piemēram, graužot dīvānu vai skaļi gaudot. Ko darīt, tā ir saruna ļoti garai lekcijai. Mans vebinārs par šo tēmu ilgst trīs stundas. Tāpēc es jums pateikšu, ko nevajadzētu darīt. Dažreiz šīs zināšanas vien palīdz labot situāciju.

Jūs nevarat sodīt suni par iznīcināšanu, ko tas izraisīja, kamēr tā saimnieki bija prom. Šāds sods suņiem ir nesaprotams tāpēc, ka viņi neprot domāt par pagātni. Vienkārši sakot, suns, kurš pirms divām stundām saplēsa dīvānu, vairs neatceras, ka tas bija viņš, kurš to saplēsa. Tāpēc sods no saimnieka, kurš tikko atnācis mājās, tikai pastiprina suņa nemieru. Nākamreiz iznīcināšana var būt vēl lielāka.

Joprojām nav iespējams citādi uzvesties ar suni atkarībā no tā, vai tas mājās ir izdarījis pogromu vai nē. Īpašnieka ierašanās un aiziešanas rituālam katru dienu jābūt vienādam. Jo paredzamāka sunim būs katra tikšanās ar savu cilvēku, jo mierīgāk tas jutīsies viņa prombūtnē.”

Vai mājdzīvnieku suns var izdzīvot uz ielas?

Mājdzīvnieki, kas nonāk uz ielas bez sava cilvēka, nedzīvo ilgi. Nastja Bobrova skaidro: “Cilvēki kopdzīvei izvēlējās tos dzīvniekus, kuri izrādīja lojalitāti, kas pēc izskata izskatījās vispievilcīgākie un varēja veikt nepieciešamās funkcijas. Un, protams, visas šīs īpašības nebija labi apvienotas ar dzīvi savvaļā.

Lojālie dzīvnieki mirst biežāk, ja nav neviena, kas tos aizsargātu. Un cilvēki uzskata, ka suņi ar tā saukto mazuļa formu (mazuļa seju) ir jauki: disketes ausis, lielas pieres un acis. Nokarenas ausis biežāk saslimst, izspiedušās acis biežāk tiek traumētas utt. Daži nenodzīvos pat nedēļu, jo selekcija savu darbu ir izdarījusi (plakanainie, plikpauri, īskājainie suņi un kaķi tika audzēti bez iespējas izdzīvot uz ielas). Kāds izturēs nedaudz ilgāk, ja izdomās, kā dabūt pārtiku un nesasalt.

Lasi arī: Šausminošs mākslīgais “skaistums”: Raugi, kā izskatās sieviete ar pasaulē lielākajām lūpām

Lasi vēl: Zodiaka zīmes, kurām 2023. gada decembrī būs nopietni izaicinājumi: Tamāras Globas viedoklis

Bet tie tomēr nebūs 15-20 gadi labi paēdušas dzīves saimnieku dīvānā, bet gan 2-5 gadi cīņa par izdzīvošanu. Suņiem ir grūti izdzīvot bez cilvēkiem, nevis tāpēc, ka viņi ir tik nožēlojami un netalantīgi, bet gan tāpēc, ka tie ir radīti, lai dzīvotu blakus cilvēkiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment