Vai jūs pamostaties pulksten 3 naktī? Uzziniet, ko tas nozīmē

Diezgan bieži pamostoties naktī, mēs mēdzam aizmirst, cik reizes un kurā laikā tas notika. Tomēr daudzi cilvēki pamostas trijos naktī, un tieši šo brīdi viņi atceras visbiežāk. Kāds ir iemesls?

Izrādās, ka nav tālu jāmeklē, lai atrastu pamošanās iemeslu šajā konkrētajā laikā.

Kāpēc miegs ir svarīgs?

Miegs ir ļoti svarīgs fizioloģisks process, pateicoties kuram organisms var normāli funkcionēt, atgūties un iegūt spēku. Tāpēc nevar ignorēt ar bezmiegu saistītu problēmu rašanos. Ja guļat daudz mazāk, nekā nepieciešams jūsu ķermenim, tas var negatīvi ietekmēt jūsu veselību.

Tas, cik daudz miega mums ir nepieciešams, galvenokārt ir atkarīgs no mūsu vecuma. Daudziem vecākiem cilvēkiem kārtīgs miegs ir izaicinājums, taču tas nenozīmē, ka viņiem ir nepieciešams mazāk miega. Miega norma vecumdienās ir 7-8 stundas dienā.

Nevar noliegt, ka bieža pamošanās naktī var būt nogurdinoša. Bet, neskatoties uz to, ka tie notiek diezgan bieži, daži cilvēki par tiem nemaz neatceras, dažu minūšu laikā aizmieg. Bet pēc pamošanās trijos naktī nez kāpēc ir grūtāk aizmigt. Redzēsim, kāpēc tas notiek.

Mosties 3:00 – kāds ir iemesls?

Miega režīms sastāv no divām fāzēm – NREM un REM. NREM ir mierīgs miegs, savukārt REM ir līdzīgs trauksmei. Pirmā fāze notiek tūlīt pēc aizmigšanas, un cita starpā to raksturo ķermeņa temperatūras un asinsspiediena pazemināšanās. Šāda veida miegs ilgst aptuveni 100 minūtes un ir sadalīts četros posmos. Šajā laikā ķermenim ir iespēja atgūties.

REM fāze ilgst daudz īsāku laiku, maksimāli pusstundu. Šajā laikā smadzenes sāk strādāt intensīvāk. Tieši šajā fāzē visbiežāk notiek pamošanās, īpaši tiem, kuri par kaut ko ļoti uztraucas. Mēs pamostamies un atceramies, ka dienas laikā mums nebija laika kaut ko darīt, baidāmies pagulēt darbā vai pie ārsta, domājam par aktuālām problēmām – taču nekad nevar zināt, kas kādam traucē ātri aizmigt.

Pamošanās ap pulksten 3:00 nenotiek tikai REM fāzes laikā. Izrādās, ka tas ir saistīts ar melatonīna līmeņa pazemināšanos, miega hormonu, kas ir galvenais mūsu bioloģisko ritmu koordinators. Šī apbrīnojamā viela tiek ražota tikai miega laikā un pilnīgā tumsā.

Lasi vēl: Nedariet tā! 5 lietas, par kurām kaķi mūs ienīst

Miega trūkums ir melatonīna trūkums un tā rezultātā aizkaitināmība, garastāvokļa un veiktspējas samazināšanās. Tāpēc ir tik svarīgi labi izgulēties.

 

Šķir otru lapu, lai turpinātu lasīt…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment