Vai Tava personība dara Tevi apaļīgu?

Dotajā brīdī ASV uz diētas ir aptuveni 108 miljoni iedzīvotāju. Par spīti faktam, ka ASV diētas industrija pienes valsts ekonomikai aptuveni 20 miljardus dolāru gadā, cilvēkiem tievēšana tā arī nevedas. Jaunākajos pētījumos tiek apgalvots, ka ēšanas paradumi ir iesakņojušies dziļi cilvēka personībā. Citiem vārdiem sakot,  jūsu neirotisms ir vainojams kārē pēc šokolādes un čipsiem.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā „Appetite” , pētnieki  izsūtīja nejaušā kārtā trīs aptaujas anketas, viena bija par personību, otra par ēšanas paradumiem un trešā par ēdiena izvēli. Izņemot dalībniekus,kas neatbildēja uz vairāk nekā 10% jautājumu, pētījumā tika analizētas vairāk kā 1000 dalībnieku anketas (vidēji vecumā līdz 55 gadiem).

Aptauju jautājumi tika izstrādāti pamatojoties uz  piecām cilvēku pamatdimensijām – atvērtība, apzinīgums, ekstraversija, piemērotība un neirotisms. Pētnieki vēlējās noskaidrot cik lielā mērā šīs atšķirīgās īpašības ir saistītas ar noteiktiem ēšanas paradumiem.

„Mēs noskaidrojām, ka cilvēka personība nosaka to, kāpēc cilvēks ēd vai neēd un ko cilvēks ēd vai neēd”, apgalvo pētījuma vadošā autore Karmena Kellere. „Apzinīguma trūkums noved cilvēku pie nekontrolētas ēšanas un paškontroles zaudēšanas sastopoties ar jauki smaržojošu un garšīgu ēdienu”. Turklāt neirotiski cilvēki mēdz par daudz ēst ēdienus ar augstu kaloriju saturu, lai tiktu galā ar savām negatīvajām emocijām.

Ekstraversijai, kam atšķirībā no neirotisma vai apzinīguma trūkuma sabiedrībā tiek piedēvēta pozitīva iezīme, arī ir saistīta ar iespējamajiem neveselīgajiem ēšanas paradumiem. Pārsteidzošā kārtā izrādījās,ka ekstraverti cilvēki ēd vairāk ārēju iemeslu vadīti, kā piemēram ēdiena smaržas vai garšas, un vairāk patērē gaļu, saldos ēdienus, treknu pārtiku un saldinātos dzērienus. Iemesls tam varētu būt ekstraverto  cilvēku aktīvā sociālā dzīve, kā rezultātā viņiem ir vairāk maltīšu ar citiem cilvēkiem un bieži vien viņi ēd neveselīgu pārtiku. Ļoti daudzi pētījumi jau ir apstiprinājuši šo faktu, ka sociālā dzīve ietekmē cilvēku paradumus, tostarp pētījumi liecina,ka cilvēki „pelēkās peles” ēd vairāk un, ka sievietes atdarina viena otras ēšanas paradumus un domubiedru grupas atrašana var palīdzet jums kļūt veselīgākam.

Rezultāti liecina, ka ļoti svarīga veselīgas diētas uzturēšanai ilgtermiņā ir mūsu spēja kontrolēt emocijas un sevi pašu, nevis tas cik labi mēs tiekam galā ar kaloriju skaitīšanu  vai izvairīšanos no transtaukiem.

Citiem vārdiem sakot, ja runa ir par svara zaudēšanu, tad pagaidām ir nepietiekami  novērtēts „iepazīsti sevi” aspekts,  proti,  kā jūs reaģējat pēc sliktas darba dienas vai viesībās kur ir daudz ēdienu. Personības iezīmes vairāk vai mazāk dzīves laikā paliek nemainīgas, tāpēc, izprotot saikni starp tām un ēšanas paradumiem, cilvēkiem būtu vienkāršāk pārraudzīt un kontrolēt savus ēšanas paradumus.

Kamēr šajā jomā vēl ir daudz pētījumu kurus veikt, tie kas mēģina zaudēt svaru var izmantot ne tikai kaloriju skaitīšanas programmas un izvēlēties veselīgāku pārtiku, bet arī ņemt vērā savas personības iezīmes.

Avots: foxnews.com

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment