Vai tev vienmēr ir aukstas rokas un/vai pēdas? Iemesls tam ir citādāks, nekā tu domā

Nokļūstot aukstumā, ķermenis mēģina uzturēt normālu temperatūru, sašaurinot mazos asinsvadus. Šie asinsvadi atrodas tieši plaukstās un pēdās, un tur piekļūst mazāk asiņu. Tāpēc pārējais ķermenis ir siltāks, bet rokas un kājas ātrāk kļūst vēsākas. Dažiem vienkārši salst vairāk nekā citiem, lai arī ar asins cirkulāciju viss ir kārtībā.

Temperatūras izjūtu var ietekmēt arī nervu bojājumi vai Reino slimība, tāpēc, ja ir aizdomas par to, labāk vērsties pie ārsta.

Tomēr ir cilvēki, kas ļoti bieži sūdzas par aukstumu vai karstumu. Piemēram, precēti pāri mēdz strīdēties par istabas temperatūras regulēšanu, jo vīriešiem parasti ir siltāk nekā sievietēm. To ietekmē arī svars, dzimumu atšķirības, uzturs, vecums, miega ritms, ķermeņa masas indekss, kā arī dzīvesveids un pašsajūta konkrētajā vidē, taču ir vēl kāds iemesls.

Visi cilvēki spēj regulēt savu ķermeņa temperatūru neatkarīgi no apkārtējās vides, taču cilvēki temperatūru var izjust dažādi. Temperatūras regulēšana sākas smadzenēs, un to kontrolē hormoni. Pētījumos ir pierādīta saistība arī starp vientulības sajūtu un vēsumu. Ja tev vienmēr salst rokas un pēdas, tad, iespējams, ir jāpamaina dzīvesveids un jākļūst aktīvākam.

Avots: sun-gazing.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment