Vai tomāti plaisā? Lūk, kā šo problēmu novērst nākotnē

Pat tiem, kas tomātus audzē ilgāk nekā gadu, var gadīties nepatīkama situācija – dārzeņu virspusē parādās dziļas plaisas, lai gan šķita, ka kopšanā nav notikušas nekādas izmaiņas. Tomēr plaisu rašanās cēlonis ir pavisam vienkāršs – tāpat kā veidi, kā to novērst.

Par plaisu rašanās iemesliem uz tomātiem un to, ko darīt šajā gadījumā, lasiet tālāk.

Kāpēc tomāti saplaisā

Īsā atbilde ir ūdens. Tomāti saplaisā vai sašķeļas, kad pēkšņi mainās mitruma līmenis – tas liek auglim izplesties ātrāk, nekā tā miza spēj izstiepties.

Visbiežākais tomātu plaisāšanas cēlonis ir spēcīgs lietus pēc relatīvi sausa laika perioda. Lai gan parasti iemesls ir dabiskas lietusgāzes, plaisāšanu var izraisīt arī nevienmērīga laistīšana.

Tomātu plaisāšana parasti rodas tad, kad augļi ir nogatavojušies, lai gan tas var skart arī zaļus tomātus. Tomātu plaisāšana notiek pēc viena no diviem modeļiem: radiāla plaisāšana un koncentriska plaisāšana.

Radiālā plaisāšana atver vertikālu plaisu gar augļa malu. Tas ir smagākais bojājuma veids, jo plaisas rezultātā auglis kļūst neaizsargāts pret kaitēm.

Tomāti ar radiālām plaisām pēc iespējas ātrāk jānovāc un jāizmanto, jo, ja augļi tiks atstāti novārtā, tie, visticamāk, sapūs. Tikmēr izmetiet tomātus, kuriem ir skāba smaka vai kuri ir sapuvuši gar plaisu.

Koncentriska plaisas veidojas kā vairāki gredzeni ap augļa kātiņa galu. Šie gredzeni parasti neapsedz augļa mīksto daļu, kas samazina slimības iespējamību. Tāpēc šajā gadījumā vērojiet, kā augļi attīstās.

Kā novērst tomātu plaisāšanu

Lai augļi nogatavotos, tomātu augiem nepieciešams daudz ūdens. Taču tikpat svarīgs kā ūdens daudzums ir arī ātrums, kādā augs to saņem. Tāpēc, laistot augu, jāievēro šādi ieteikumi.

Izvairieties no augsnes izžūšanas

Izvairieties no lielām augsnes mitruma svārstībām, nodrošinot pastāvīgu laistīšanu, īpaši sausuma laikā. Mitrumu augsnē starp laistīšanas reizēm var saglabāt, uzklājot komposta slāni.

Pārbaudiet laika prognozi

Sausuma vai sausuma periodos sekojiet līdzi laika prognozei. Ja augsne ir bijusi sausa vai nepietiekami apūdeņota, novāciet gandrīz nogatavojušos augļus pirms lietus, lai izvairītos no plaisāšanas.

Pasargājiet tomātus no spēcīgām lietusgāzēm

Vēl viena iespēja ir nosegt tomātu audzēšanas vietu ar brezentu, savācot lietus ūdeni spaiņos, lai turpmāk tos laistītu vienmērīgāk.

Daži audzē tomātus plastmasas stīpu siltumnīcās, lai kontrolētu laistīšanu un izvairītos no gadījumiem, kad augļi plaisā laikapstākļu ietekmē.

Neaizmirstiet mēslot

Augu auglību ziedēšanas un augļu veidošanās laikā nodrošiniet, regulāri lietojot sabalansētus minerālmēslus, kas satur kalciju. Tomēr jāizvairās no pārāk liela slāpekļa daudzuma, kas var izraisīt pārmērīgu augļu augšanu un plaisāšanu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Lai gan dažas šķirnes tiek uzskatītas par izturīgām pret plaisāšanu, ja apstākļi ir labvēlīgi, plaisas var rasties visos tomātos. Rūpīga laistīšanas prakse var palīdzēt izvairīties no problēmām neatkarīgi no au

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment