Vai tu spēj atšķirt īstu mantu no mākslīgas? Cik viegli tevi var apšmaukt?

Koks. Viltojumi ir tik labi, ka dažreiz nav iespējams atšķirt īstu ozolkoku no mākslīga. Dabīgā ozolkoka krāsa un faktūra vienmēr būs dziļāka kā citām Latvijā sastopamajām koksnēm. Un jūs varat vienkārši paklauvēt pa ozolkoka virsmas – skaņai jābūt izteikti dobjai.

Zīds. Īsta zīda pavedieni ir dažāda biezuma, jo tas ir dabiskas izcelsmes. Tāpat derētu pieminēt, ka īsts zīds neburzās un neelektrizējas.

Pērle. Dabīgaja pērle ir poraina. Turklāt īstām pērlēm ir skaidra perlamutra nokrāsa. Ja uz pērli skatieties pret gaismu, tad tai būtu jāspīd ar gaiši zilu atspīdumu, pretstatā sintētiskajām, kas atspīd ar zaļganu krāsu.

Porcelāns. Porcelānu visbiežāk jauc ar keramiku. Keramikai gaismā ir dzidrs glazūrai līdzīgs atspīdums, kas atšķiras no porcelāna. Porcelāns spīd pavisam maigi. Ir vēl kāds senākais veids kā atšķirt īstu porcelānu: porcelāns vienmēr skaisti skan jeb zvana, pat ar nelielu pieskārienu.

Āda. Ādas imitācijai ir tumšāka krāsa un tā tekstūra ir vairāk ar “iegarenu” jeb izstieptu formu, kas atšķiras no dabīgās ādas. Vēl viens veids, kā atšķirt dabīgo ādu, ir to saliekt. Kad dabīgās ādas izstrādājumu saliec, uz tā izveidojas “grumbiņas” un izstiepjot to atpakaļ, tās pazūd.

Sudrabs. Īsta sudraba izstrādājuma virsma ir līdzena, un krāsa vienmērīga. Metāls būs porains un krāsots. Atcerieties, ka īsts sudrabs nepievelkas pie magnēta. Ja jūs ar sudrabu novilksiet pa krīta gabalu, krītā paliks melna svītra, tad būs melna sloksne. Un, protams, nedrīkst aizmirst, ka uz sudraba izstrādājuma vienmēr ir prove.

Vilna. Īstas vilnas pavedieni nav viena izmēra un tām ir šķiedrains izskats. Sintētisko audumu struktūra būs gluda un līdzena. Bet galvenā atšķirība starp dabīgo un mākslīgo vilnu ir tā, ka īsta vilna nerada statisko elektrību un burzīšanas laikā nerada skaņu.

Dimants. Gaismas stariem, laužoties īsta dimanta šķautnēs, rodas dzidrs, balts vai pelēcīgs atspīdums. Savukārt viltojumiem, dimants izspīd dažādos varavīksnes toņos. Un, protams, arī uz dimanta rotaslietām ir prove.

Lasi vēl: FOTO: Toyota GT86 – īsta manta

Avots: adme.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment