Vai zini, kurus dārzeņus vislabāk ēst svaigus, bet kurus vārītus?

  1. Brokoļi – svaigi

Brokoļi ir sulforafāna avots – tā ir ķīmiska viela, kas spēj cīnīties pret vēža šūnām, bet pat neliela siltuma iedarbībā tā var pilnībā izzust. Izrādās, ka tikai sautējot vien ir iespējams ļoti ātri dezaktivēt sulforafānu. Tādēļ brokoļus nepieciešams lietot svaigā veidā – varat tos pievienot klāt salātiem vai humusam.

  1. Tomāti – vārīti

Siltums palielina tomātos esošo karotinoīdu un antioksidantu daudzumu. Tas nozīmē, ka šādi tos pagatavotus jūsu ķermenim būs daudz vieglāk uzņemt un pārstrādāt. Ja pievienosiet tiem klāt arī olīveļļu, nostabilizēsiet karotinoīdus. Turklāt, tas ir ideāls veids, kā pagatavot svaigas mērces makaroniem un citiem ēdieniem.

  1. Ķiploki – svaigi

Ir zināms, ka ķiploki ir lielisks līdzeklis cīņā pret vēzi, tādēļ tos vislabāk lietot svaigus. Siltums teju pilnībā iznīcina tajos esošos sēra savienojumus, kas arī nodrošina ķiploka pretvēža īpašības. Labāk lietojiet svaigus un sasmalcinātus ķiplokus, pieliekot tos klāt humusam vai jebkādām svaigām mērcēm.

  1. Lapu kāposti – vārīti

Ja lapu kāposti tiek apstrādāti ar tvaikiem, palielinās to spējas palielināt organismā esošo žults daudzumu. Turklāt, ja tie tiek pagatavoti, iespējams samazināt asinīs esošo holesterīna līmeni, kas, savukārt, spēj samazināt dažādu slimību risku, piemēram, sirds slimības un vēzi. Jūs varat pievienot vārītos kāpostus klāt pie makaroniem vai rīsiem. Kāpēc gan nepamēģināt pagatavot arī kāpostu čipsus?

  1. Paprika – svaiga

Svaiga paprika ir bagāta ar C vitamīnu, kā arī ir ļoti spēcīgs antioksidants. Protams, papriku iespējams arī pagatavot bez ūdens (taču gatavot nevajadzētu vairāk par piecām minūtēm), tādā veidā iegūstot to pašu efektu. Jo ilgāk paprika tiek gatavota, jo mazāk C vitamīna tajā paliek. Šis ir vēl viens lielisks produkts, kas būs ļoti gards dažādos svaigos salātos.

  1. Spināti – svaigi

Spinātos ir ļoti daudz luteīna – antioksidants, kas veido karotinoīdu. Organismam ir daudz vieglāk uzsūkt luteīnu, ja tas netiek apstrādāts. Tādēļ lietojiet uzturā svaigus spinātus, liekot tos klāt kokteiļiem, sviestmaizēm un dažādiem salātiem.

Lasi vēl: Kā padarīt dārzeņu ēšanu pievilcīgāku bērniem? Piedāvājam dip-mērces recepti “Varavīksne”

Avots: fithacker.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment