Valsts radītā jucekļa ķīlnieki; Zemniece par dabas liegumu uzzina tikai pēc 800 eiro soda saņemšanas

Jelgavas novada Jaun­svirlaukas pagasta zemnieku saimniecības īpašniece Laima Klidziņa pret pašas gribu kļuvusi par ķīlnieci viņai piederošās zemes pretrunīgi reģistrētajam dabas liegumam, vēsta la.lv portāls laukos.la.lv.

2014. gada rudenī Liel­upes piekrastē z/s “Klidziņa” īpašniece Laima Klidziņa nopirkusi vairākus neapstrādātus, ar krūmiem aizaugušus zemes gabalus aptuveni 50 hektāru kopplatībā. Zemi pēc tam attīrījusi no krūmiem un uzarusi, lai jau nākamā gada pavasarī to varētu apsēt.

Pēc pusgada, 2015. gada aprīlī, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) uzlika viņai 800 eiro sodu par dabai nodarīto kaitējumu. Izrādās, viens no zemnieces iegādātajiem un uzartajiem zemes gabaliem 21,29 ha platībā kopš 2004. gada pievienots dabas liegumam “Lielupes palienes pļavas”, vēl pēc gada tas pasludināts par Eiropas īpaši aizsargājamās dabas “Natura 2000” teritoriju retu un apdraudētu augu un dzīvnieku sugu un to dzīves vietu (biotopu) aizsardzībai. Kā vēlāk noskaidroja L. Klidziņa, 2004. gadā šis īpašums par dabas lieguma teritoriju kļuvis akcijas “Iesaki teritoriju!” ietvaros. Tolaik īpašnieku maiņas dēļ tā bijusi neapstrādāta aramzeme. Bet pieteikta kā potenciāli nozīmīga putnu ligzdošanai.

Lasi arī: Kuriļu salās notvertā gigantiskā zivs tika izbarota lāčiem

Kam lai tic?

“Par šo sodu biju pārsteigta, tāpēc ka par šo liegumu man nekas nebija zināms,” stāsta lauksaimniece, “pirms nolēmu iegādāties šo zemi…

 

Šķir otru lapu, lai turpinātu lasīt

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment