VEF Kultūras pilī skatāmas trīs jaunas izstādes

Līdz 30. jūnijam VEF Kultūras pils telpās bez maksas apskatāmas trīs izstādes – fotogrāfiju izstāde “Ceļojuma piezīmes. Slovākija” Izstāžu zālē, fotostudijas RVR izstāde “Četri gadalaiki” Vestibilā, kā arī gleznu izstāde “Jūlijs Lekuzis. Piemiņas izstāde “Mana pēdējā vasara”” Spoguļzālē.

Fotogrāfiju izstādi „Ceļojuma piezīmes. Slovākija” veidojusi dabas fotogrāfu grupa, kas 2018. gada oktobra beigās devās uz Slovākijas Republiku, lai šajā kontrastiem bagātajā valstī meklētu un iemūžinātu neaizmirstamus dabas skatus – sākot no auglīgiem laukiem līdz Augsto un Zemo Tatru sniegotajām klinšu smailēm. Izstādē piedalās desmit dabas fotogrāfi: Eva E. Čūdere, Silvija Danelsone, Inese Grizāne, Jānis Judrups, Juris Kalniņš, Dainis Ozols, Ivars Salmanis, Zaiga Šteina, Ēriks Zilbalodis, kā arī viens no vadošajiem dabas fotogrāfiem Latvijā – Andris Eglītis, kurš kā skolotājs iedvesmojis dabas ainavu fotografēšanai. Fotogrāfu biedrības “Foto Vēstniecība” dalībniekus, kas ikdienā katrs strādā savā profesijā, vieno aizraušanās ar dabas fotogrāfiju, un savas sirdslietas – fotografēšanas dēļ viņi ir gatavi brīvdienās piecelties vairākas stundas pirms saullēkta, lai paspētu uz īsto vietu un noķertu īsto kadru. Izstādē apkopotas 40 fotogrāfijas ar Slovākijas dabas vērojumiem – tieši vērojumiem, jo tās nav tikai fotogrāfijas, bet katra autora vēstījums par pieredzēto.

Izstāde tapusi ar Slovākijas Republikas vēstniecības Latvijā atbalstu.

VEF Kultūras pils Tautas mākslas fotostudijas RVR izstāde “Četri gadalaiki” ir veltīta pagājušajā gadā notikušajiem studijas foto plenēriem un atspoguļo četru gadalaiku uztveri, izmantojot mākslinieciskos tēlus fotogrāfijā. Tautas mākslas fotostudija RVR dibināta 1972. gadā, tās vadītājs ir Anatolijs Solodovņikovs. Studija apvieno cilvēkus, kurus interesē mākslas fotogrāfija un kuri vēlas radoši izpausties. Būdami kopā, studijas biedri paplašina savu redzesloku un gūst jaunu māksliniecisko pieredzi. Studijas principi ir sekot Latvijas fotogrāfijas tradīcijām un būt Eiropas fotomākslas saimē. Studijas dalībnieki ir klātesoši arī dažādos pasākumos un notikumos gan Latvijas kultūrtelpā, gan ārpus tās, regulārās izstādēs atspoguļojot radošo atskaiti par paveikto darbu.

“Jūlijs Lekuzis. Piemiņas izstāde “Mana pēdējā vasara”” ir dejotāju pulkā pazīstamā un iemīļotā dejotāja Jūlija Lekuža pēdējā dzīves gadā tapušo darbu ekspozīcija. Šie darbi ir publiski izstādīti pirmo reizi. Glezniecības pamatus Jūlijs Lekuzis apguvis glezniecības vecmeistara Alfeja Bromulta meistardabnīcā, regulāri gleznojis un patstāvīgi organizējis ap simts personālizstāžu dažādās Latvijas pilsētās. Diemžēl, 2019. gada 2. martā Rīgas deju kolektīvu skates – koncerta laikā „Ziemeļbāzmas” kultūras pilī gleznotājs Jūlijs Lekuzis savā 81. gadā negaidīti uz skatuves „aizdejoja mūžībā”. Tāds liktenis atvēlēts tikai izredzētajiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment