Vēlais sējums: ko vēl var paspēt iesēt 2025. gada jūnijā – nepalaid garām

 

Gurķi, kabači: veiksmīga sēšana un ražas ieguve

Runājot par kabaču sēšanu, vēlos precizēt, ka agrākās šķirnes sāk dot ražu aptuveni 45 dienas pēc dīgšanas, bet vēlākas – apmēram pēc 60–65 dienām. Tātad, sējot kabaču sēklas jūnija sākumā, augusta pirmajā dekādē jau varēsiet novākt jaunos augļus, kas piemēroti gan ēšanai, gan konservēšanai.

Daudzi iesācēji dārznieki baidās, ka jūnija sēja ir par vēlu, un līdz aukstajiem laikapstākļiem augi nepaspēs dot pilnvērtīgu ražu. Patiesībā vienkārši vajag iestādīt vairāk stādu — ja neesat droši, desmit augu, pat ja tie sāks nest augļus vēlāk nekā parasti, dos tikpat daudz ražas kā pieci agrīnie stādi, kas iestādīti pavasarī.

Gurķi arī nebaidās no vēlā sēšanas! Parasti tie sāk ražot jau 30–45 dienas pēc dīgšanas (precīzie laiki atkarīgi no šķirnes un laika apstākļiem).

Lai jūsu ģimene visu vasaru un pat daļu rudens varētu baudīt svaigus gurķīšus, var praktizēt atkārtotu sēju: sēt sēklas vairākas reizes ar 3–4 nedēļu intervālu. Tā augi atjaunosies viļņveidīgi, un vienmēr būs dobe ar jaunām vītnēm un augļiem.

Zirņi, pupas, zaļumu kultūras: drošas izvēles vasaras sējai

Daudzi aizmirst, ka ne visi dārzeņi ir jutīgi pret sēšanas laiku. Piemēram, tādas kultūras kā pupas un zirņi droši var tikt sētas jūnijā — pat ja rudens būs agrs, augi noteikti dos ražu.

Turklāt, pat veicot vēlāku sēju, zirņi un pupas bieži vien nezaudē ražīgumu, un pākstis izaug stingras un sulīgas.

Neaizmirstiet arī par vasaras zaļumu sējām. Dilles, pētersīļi, koriandrs, spināti lieliski dīgst un ātri aug pat jūnijā un jūlijā sētajām kultūrām. Īsā veģetācijas perioda dēļ šos zaļumus var sēt pat līdz augustam, it īpaši, ja jums vasaras beigās vai rudens sākumā vajag svaigus zaļumus ēdienam.

Lasi vēl: Skudras pašas aiziet dienas laikā pēc enerģiskas “barošanas”: bez ķimikālijām vai apgrūtinājumiem

Svarīgi atcerēties, ka siltākā laikā zaļumu sēklas dīgst ātrāk nekā pavasara sējā, taču nepieciešams biežāks laistīšana un retināšana, lai jaunie augi neciestu no karstuma un ātrāk iegūtu apjomu. Ja zaļumus lietojat uzturā regulāri, sējas var veikt arī viļņveidīgi — ar 2–3 nedēļu intervālu.