Vēlies saprast savu kaķi? Iemācies kaķu valodu!

Pirms kāda laika es pieņēmu dzemdības kaķenei, kuras dēls nu ir tapis par manu dēlu un es esmu viņa māte. Tas ir nolemts. Viņš nav iemācījies runāt cilvēku valodā, bet tā nav problēma, jo, kā jau minēju, esmu viņa māte un sajūtu visu ko viņš vēlas ar saviem instinktiem.

Tomēr, kad izdzirdēju, ka Dr. Garijs Vitsmans (Dr. Gary Weitzman) ir uzrakstījis grāmatu “Kā runāt kaķu valodā” (“How to speak cat”), es nolēmu, ka man viņš ir jāintervē, lai dotu iespēju arī pārējiem saprast kaķu valodu.

Kādēļ Jūs nolēmāt rakstīt šādu grāmatu?

Es mīlu gan kaķus, gan suņus. Pirms 3 gadiem es uzrakstīju grāmatu par to kā runāt suņu valodā, tāpēc, lai neviens neapvainotos, es uzrakstīju arī par kaķu valodu.

Es lasīju, ka kaķiem ir vismaz 16 ņaudu veidi. Kā viņi tos izmanto un ko tie nozīmē?

Jā, tas tā ir. Katram kaķim ir vismaz 2-16 ņaudu veidi, bet vārdnīcas nebūs pieejamas, jo katram kaķim ir individuāli ņaudu paveidi. Nevienam kaķim nav pilnīgi vienādi ņaudieni, katrs ir unikāls. Un viens interesants fakts: kaķi mēģina “runāties” tikai ar cilvēkiem. Ja tev ir kaķis, tad tu ar laiku esi sapratis, ko tavs kaķis vēlas, jo viņš tevi ir apmācījis. Ja mēs varam suņiem iemācīt, lai viņi paklausa mūsu pavēlēm, tad ar kaķiem ir otrādi. Tu noteikti jau atšķir sava kaķa ņaudu 05:30 no rīta, kad viņš kliedz “dod man brokastis”.

Es savā grāmatā iesaku cilvēkiem pamēģināt ierakstīt sava kaķa dažādos ņaudu veidus, kas lielākoties pārsteidz cilvēkus, cik atšķirīgi ir ņaudi, kad viņš grib, lai tu viņu izlaid ārā, pabaro vai paspēlējies ar viņu.

Tas izklausīsies muļķīgi, bet es reizēm ņaudu savam kaķim, un šķiet, ka mums ir pat dialogs. Vai tas ir normāli?

Jā, cilvēki tā mēdz darīt lielākoties savai izklaidei un prieka pēc. Bet kaķis saprot to kādā garastāvoklī tu esi, kā tu jūties. Viņš spēj saprast kontekstu, bet ne konkrēti to, ko tu saki. Kaķi un suņi jau zina, kādā noskaņojumā tu esi, pirms tu esi vēl atvēris savu muti. Kaķiem mēs patiesi patīkam, jo vienīgi ar mums viņi mēģina komunicēt.

Ja viņi “runā” tikai ar mums, tad kā viņi sazinās savā starpā?

Viņi patiesībā to nedara. Pieauguši kaķi nav komunikabli, viņi tikai rada šņācienus un draudu skaņas nepieciešamajā situācijā. Mazie kaķēni savā starpā ņurd un veido dažādas skaņas, bet tas ātri beidzas. Pieaugušie kaķi komunicē caur savu ķermeņa valodu, kuru neviens nepārprot, jo pat mēs instinktīvi saprotam, ka kaķis ar uzmestu kūkumu ir bīstams. Vienīgi 2 gadīgs bērns to varētu nesaprast.

Kaķi ir vienpaši, kuri dabiski nav radīti dzīvei kopienās. Tāpēc starp šiem dzīvniekiem un mums ir īpaša saite, kādas nav starp citiem dzīvniekiem un mums. Mums patīk kaķi un mēs patīkam viņiem. Pamēģiniet pierādīt pretējo!

Avots: salon.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment