VID nācis klajā ar paziņojumu, ka paredzētas izmaiņas pārmaksāto nodokļu saņemšanā

Lai nodrošinātu automātisku pārmaksāto nodokļu atmaksu saņemšanu bez nepieciešamības iesniegt gada ienākumu deklarāciju, ir nepieciešami normatīvie grozījumi. Šie grozījumi paredz informācijas par me**cīnas un izglītības izdevumiem automātiski nosūtīt Valsts ieņēmumu dienestam (VID), skaidro VID pārstāvji.

 

Dienestā norādīts, ka nepieciešami normatīvi grozījumi, lai visus maksājumus par me***īnas un izglītības pakalpojumiem, ieskaitot interešu izglītību, nodotu VID. Lai gan izdevumi par ārs***ecības un me***īnas pakalpojumiem satur sensitīvus datus, normatīvajos aktos būtu jāiekļauj īpaša atruna par datu nodošanu VID. Ja noteikumos paredzēts, ka visa šāda informācija tiek nosūtīta VID, tas ļaus VID iekļaut visus šos datus personas gada ienākumu deklarācijā.

Tajā pašā laikā VID atgādina, ka no 2023. gada septembra, ja persona ir iesniegusi VID iesniegumu, kurā norādīts viņa aktuālais bankas konts, tad uz to varēs saņemt automātisko iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu bez nepieciešamības iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Tomēr, ja persona vēlas saņemt nodokļa atmaksu par čekiem saistībā ar me***īnas pakalpojumiem, izglītību vai interešu izglītību, kuru informācija nav pieejama VID, tad viņai būs jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, pievienojot šos čekus.

 

Lai minimizētu dokumentu skaitu, kas jāpievieno gada ienākumu deklarācijai, VID aicina cilvēkus, kuri saņem me***īnas iestāžu pakalpojumus, lūgt, lai tās izsniedz e-kvīti un automātiski nosūta visus datus VID. Tādējādi informācija nonāk cilvēka gada ienākumu deklarācijā automātiski, un nav nepieciešams fotografēt un pievienot dokumentus. Šobrīd šādas elektroniskās kvītis iesniedz tikai me***īnas iestādes, kas izmanto e-kvīti kā maksājuma dokumentu.

 

Ņemot vērā, ka daudzas medicīnas iestādes, ieskaitot ģimenes ā**tus, vēl joprojām nepiemēro e-kvīti, VID ir identificējis un sazinājies ar tiem nodokļu maksātājiem, kuri veiksmīgi izmanto e-kvīšu risinājumu. Viņi tiek aicināti dalīties savā pieredzē par e-kvīšu ieviešanas procesu, tā priekšrocībām un iespējamajām grūtībām.

Tajā pašā laikā VID paziņo, ka ir plānota obligāta e-kvīšu ieviešana visās me***īnas iestādēs, tostarp ģimenes ā**tu praksēs. Lai šo obligāto pasākumu ieviestu, turpmāk notiks diskusijas ar ministrijām un me***nas iestādēm, lai noskaidrotu, kā to varētu labāk un efektīvāk īstenot.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Saistībā ar maksājumiem par izglītību, kas arī ir attaisnotie izdevumi, VID vienreiz gadā saņem informāciju par visiem indivīdiem, kuri ir maksājuši vai kuriem attiecīgajā gadā ir bijušas izglītības izmaksas vispārējā, profesionālajā, augstākajā vai speciālajā izglītībā. Tādējādi, ja VID ir saņēmusi šo informāciju, šie dati automātiski iekļausies personas gada ienākumu deklarācijā.

Lasi arī: Slikti jaunumi Latvijas “humpalu” veikalu klientiem – cilvēki ir satraukti; Kas notiks tālāk?

Šobrīd VID nesaņem informāciju no interešu izglītības pakalpojumu sniedzējiem, jo normatīvajos aktos nav paredzēta šāda informācijas nodošana VID.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment