Boršča vēstures saknes meklējamas aptuveni 15. gadsimtā – norādes par šīs zupas pagatavošanu atrodamas sendienu hronikās.
Tomēr tolaik cilvēki mūsu platuma grādos nezināja par tādiem dārzeņiem kā kartupeļi un tomāti.
Tas nozīmē, ka boršču gatavoja tikai no bietēm, sīpoliem un zaļumiem. Protams, zupai bieži vien pievienoja arī gaļu.
Saimnieces gatavoja gan karsto, gan auksto boršču. Karsto zupu galvenokārt ēda ziemā, savukārt ar auksto šā ēdiena variantu mielojās vasarā.
Šodien pastāstīsim tev, kā pagatavot auksto boršču.
Sastāvdaļas:
– Lociņi – 100 g;
– Dilles – 100 g;
– Sāls – ½ ēd.k;
– Cukurs – ⅓ ēd. k.;
– Vārītas bietes – 2 gab;
– Svaigi gurķi – 4 gab;
– Vārītas olas – 5 gab;
– Skābais krējums – 100 g;
– Kefīrs – litrs;
– Minerālūdens;
– Citronu sula – 4 ēd.k.
Pagatavošanas gaita:
Smalki sagriežam dilles un zaļos lociņus, ieberam katlā. Apkaisām lociņus un dilles ar cukuru un sāli, samaisām.
Iepriekš novārītas un notīrītas bietes kopā ar gurķiem sarīvējam uz lielas asās rīves. Dārzeņus pievienojam zaļumiem.
Olas nomizojam, sagriežam mazos kubiņos, ieberam katlā.
Pievienojam skābo krējumu un kefīru un samaisām. Ielejam maisījumā minerālūdeni, apmēram litru atkarībā no katla tilpuma.
Pievienojam zupai citrona sulu, vēlreiz samaisām zupas sastāvdaļas.
Tas arī viss! Garšīga, sātīga un veselīga vasaras biešu zupa gatava!
Šis ēdiens, laba klasiskā boršča alternatīva, lieliski ies pie dūšas karstā dienā! Pamēģini pagatavot arī tu!