VVD: Olainē degušais atkritumu pārstrādes komplekss ir aprīkots ar autonomo notekūdeņu savākšanas sistēmu

Valsts vides dienests (VVD) informē, ka ugunsgrēks AS “BAO” Olaines bīstamo atkritumu pārstrādes kompleksā Celtnieku ielā 3A, Olainē, ir dzēšanas beigu fāzē. Kompleksā ir ierīkota autonomā notekūdeņu savākšanas sistēma, kas paredzēta tieši šādu avāriju gadījumiem. Teritorija ir aprīkota ar ūdens necaurlaidīgu virsmas segumu, kas izslēdz iespējamību piesārņotajam ūdenim nokļūt gruntī vai gruntsūdeņos.

Atbilstoši VVD rīcībā esošajai informācijai, ko sniedzis uzņēmums AS “BAO”, pirms atkritumu aizdegšanās noliktavās atradās aptuveni 90 tonnas atkritumu. Degšana sākās naktī no šī gada 28.jūnija uz 29.jūniju noliktavā, kurā tika uzglabāts mazuts un izlietotās eļļas – aptuveni 40 līdz 50 tonnas. Degšanas rezultātā uguns liesmas pārmetās uz slēgtajām noliktavām, kurās atradās no laboratorijām savāktās ķīmiskās vielas, kas pašas par sevi nav uzliesmojošas. Svarīgi norādīt, ka mazuta un izlietoto eļļu degšana ir salīdzinoši nekaitīga videi, jo degšanas process neveido paliekošu kaitējumu apkārtējai videi.

Slēgtajās noliktavās atsevišķos mazākos iepakojumos atradās arī metāliskais nātrijs – kopējais apjoms ap 80 kg. Jānorāda, ka metāliskais nātrijs reaģē saskarsmē ar ūdeni, bet izdalītais ūdeņradis sakarstot uzliesmo ar sprādzienu, kas ir sadzirdami, atrodoties teritorijas tuvumā. Svarīgi uzsvērt, ka sprāgst, nevis ķīmiskas vielas to degšanas laikā, bet metāliskais nātrijs, reaģējot ar ūdeni, kas tiek liets ugunsgrēka dzēšanas laikā beigu fāzē. Līdz ar to nav pamata bažām par sprādzienbīstamām vielām vai iespējamu sprādzienbīstamību teritorijā.

Ņemot vērā līdzšinējo VVD sadarbību ar AS “BAO”, jānorāda, ka AS “BAO” ir profesionāls bīstamo atkritumu apsaimniekotājs, kas ir nodrošinājis operatīvu un atbildīgu rīcību darbu organizēšanas jomā un ugunsgrēka seku likvidēšanā. Arī turpmākās darbības VVD rūpīgi uzraudzīs un kontrolēs, lai nodrošinātu iesaistīto pušu pilnvērtīgu sadarbību un ugunsgrēka seku atbilstošu likvidēšanu.

Pēc ugunsgrēka seku likvidēšanas Valsts vides dienestam no AS “BAO” puses tiks iesniegta precīza informācija par ugunsgrēkā sadegušo atkritumu veidiem un apjomiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment