VID visiem izskaidro, cik daudz naudas uz konta drīkst saņemt no radiem vai paziņām

Dažreiz, pārskaitot naudu par ikdienišķiem izdevumiem, piemēram, apmaksātajām pusdienām, iegādātajām precēm vai teātra biļetēm, ir cilvēki, kas ierosina, ka varbūt ir labāk izmantot skaidru naudu, lai Valsts ieņēmumu dienestam tas neskaitītos par aizdomīgu darījumu.

Tā ir daļa no cīņas ar pelēko ekonomiku, kas Latvijā ir liela problēma.

Cīņa ar pelēko ekonomiku ir sarežģīts un daudzdimensionāls process, kas prasa gan valsts, gan starptautisku sadarbību, lai efektīvi apkopotu un novērstu nelegālās ekonomiskās darbības. Šīs cīņas pamatā ir likumi un regulējumi, izmeklēšanas un izpildes iestāžu darbība, kā arī sabiedrības izglītošana un informēšana par negatīvajām sekām, ko rada nelegāla ekonomika.

Maigs liellopa šašliks: nevainojama recepte

Viena no galvenajām metodēm cīņā ar pelēko ekonomiku ir likumu un regulējumu stiprināšana un uzlabošana. Tas ietver stingrāku uzraudzību un kontroli, kā arī likumu grozījumus, lai mazinātu iespēju veikt neatļautas darbības. Turklāt, efektīva izmeklēšana un sodīšana ir būtiska, lai novērstu nelegālo ekonomiku. Tas ietver gan likumsargu, gan nodokļu iestāžu līdzdalību, lai identificētu un sauktos pie atbildības par nelegālajiem darījumiem un nodokļu nemaksāšanu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Turklāt, cīņa ar pelēko ekonomiku prasa arī plašu sabiedrības izglītošanu un informēšanu par šīs parādības negatīvajām sekām. Jo labāk sabiedrība saprot, kā nelegālā ekonomika ietekmē valsts ekonomiku, nodokļu ieņēmumus, sabiedrības  drošību, jo lielāka ir atbalsts cīņai pret šo parādību.

Lasi arī: Es nevaru iedomāties gardākus kartupeļus, kas tiek cepti cepeškrāsnī: šī recepte ir izcila (viņi pazūd tik ātri)

Tomēr ir svarīgi atzīt, ka cīņa ar pelēko ekonomiku ir ilgstošs process, kurš prasa gan valdības, gan sabiedrības pastāvīgu uzmanību un centienus. Tas prasa arī starptautisku sadarbību, jo daudzas nelegālās darbības var būt starptautiskas, un tādēļ efektīva apkarošana prasa robežu šķērsošanu un informācijas apmaiņu starp valstīm.

 

Nauda no radiniekiem

Ja naudas pārskaitītājs un saņēmējs ir laulātie vai radinieki līdz trešajai pakāpei saskaņā ar Civillikuma definīciju (vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, brāļi, māsas, tēvoči, tantes, brāļu un māsu bērni) un naudas pārskaitījums notiek vienas mājsaimniecības ietvaros, kuras mērķis ir nodrošināt uzturēšanos (piemēram, vecāki palīdz savām bērniem vai vecākiem/vecvecākiem).

Sēru vēsts pāršalc Latviju: Uz debesu vārtiem devies viens no mūsu izcilākajiem māksliniekiem

Šāda summa, no ekonomiskā viedokļa, netiek uzskatīta par ienākumu, un tāpēc nav jāapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Cik daudz no paziņām?

Tātad – ar tuviniekiem, ar kuriem dzīvojam kopā un esam radinieki vai laulātie, naudu varam pārskaitīt bez bažām. Tomēr dzīvesbiedram, ar kuru nav noslēgta laulība, pastāv ierobežojumi attiecībā uz naudas pārskaitīšanu…

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk citas detaļas

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment