Atklāti 5 iemesli, kāpēc jūsu suns jūs patiesībā mīl – tas nav tas, ko daudzi domāja

Tikai retais varētu apstrīdēt viedokli, ka suns mīl jebkuru saimnieku. Tas būs viņam uzticīgs.  Suņa uzticība un mīlestība ir svarīga.

Mājdzīvnieki dažkārt spēj mīlēt arī par spīti apstākļiem. Arī tas ir bieži sastopams. Tomēr labāk aplūkot situāciju no psiholoģijas viedokļa un suņu kā ganāmpulka dzīvnieku īpatnībām, un saskatīt dažas svarīgas likumsakarības, kas vieno šķirnes.

Tomēr joprojām ir brīži, par kuriem suņi mīl savus saimniekus. To var būt daudz, bet 5 no tiem ir galvenie iemesli, par kuriem tiks runāts tālāk.

Ģenētiskais faktors

Mūsdienu suņu senčiem bija daudz kopīga ar vilkiem. Abas sugas pieder pie suņu dzimtas, tām ir daudz kopīgu iezīmju, neskatoties uz atšķirību esamību.

 

Var atzīmēt, ka suņi, tāpat kā vilki, ir kopīgi dzīvnieki. Viņi ir pieraduši būt kopā. Šajā gadījumā evolūcijas un dzīves ar cilvēkiem gadu gaitā suņi savus saimniekus uztver kā bara daļu. Ganāmpulkā vienmēr ir sadalīti pienākumi un uzdevumi. Vai ģimenē šajā ziņā viss ir skaidrs?

Suns mīlēs saimnieku, jo viņš ir saimnieks vai līdzvērtīgs “saimes” loceklis. Tieši tā suns uztver savu saimnieku un/vai kādu no pārējiem ģimenes locekļiem. Un tam pamatā ir ģenētisks faktors – suns ir pieradis dzīvot saimē, kas viņam ir īpaši svarīgi. Tas arī vieno visus suņus, pat ja runājam par tām šķirnēm, kuras selekcijas gaitā ir stipri ietekmējis cilvēks.

 

Suņa psiholoģija

Kā domā mājdzīvnieki? Katra cilvēka prāts ir atšķirīgs, taču suņiem kopīgais ir tas, ka tie ir sociāli dzīvnieki. Tāpēc viņi ātri pieķeras citiem dzīvniekiem un cilvēkiem.

Suns saprot: cilvēks tam dod pajumti, ēdienu. Ja viņš viņu mīl, nebaidās paust emocijas, suns ir vienkārši laimīgs. Viņi var būt traki pēc sava cilvēka.

Dzīvnieki vienmēr ir orientēti uz cilvēku. Viņi ir iemācījušies komunicēt ar cilvēkiem, atrast saskarsmes punktus ar viņiem. Tajā pašā laikā gadsimtu gaitā suņiem ir izveidojusies spēja saprast cilvēku. Daži zinātnieki uzskata, ka šī prasme suņiem ir kļuvusi ģenētiska, bet citi apgalvo, ka lielākoties suņi ir kļuvuši vērīgāki, tāpēc viņi nolasa cilvēka ķermeņa un balss signālus.

 

Empātija

Mājas suņi ir diezgan spējīgi iejusties cilvēkos, par ko liecina daudzi gadījumi. Daudziem suņu īpašniekiem šī doma ir skaidra.

Cilvēks kļuva skumjš, viņš apsēdās un tur galvu? Varbūt pat izrādīja emocijas? Suns bieži vien pietuvojas. Tas novēro. Līdzjūtību parasti izrāda tie mājdzīvnieki, kuri mīl savus cilvēkus. Un tas ir labi, jo mīlestība veido spēcīgas sociālās saites, kuras nedrīkst aizmirst.

Novēroši mājdzīvnieku saimnieki zina: ja noteiktos skumju brīžos cilvēks izrāda līdzjūtību savam sunim, viņš to ļoti novērtē. Dažreiz suni var un vajag žēlot. Dažreiz tas pat tīšām ņaud, lai izsauktu žēlumu. Šādos gadījumos uzmanība mājdzīvniekam ir īpaši svarīga.

Līdzjūtība ir suņiem piemītošas īpašības. Tikai nevienā no suņiem nebūs vienāda minēto īpašību izpausmes pakāpe, pat ja paņemsiet 100 vienas šķirnes pārstāvjus. Rakstura unikalitāte, individualitāte – tas ir tas, kas piemīt suņiem. Un šie momenti tiek ņemti vērā. Suņi bieži kļūst līdzīgi pēc rakstura cilvēkiem, ar kuriem viņi dzīvo kopā.

 

Tomēr tie pat nav galvenie faktori!

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu 2 galvenos faktorus

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment