Zinātnieki konstatējuši, ka miegs dienas laikā var būt bīstams veselībai

Dienas miega priekšrocības

Miega sesija dienas vidū var palielināt modrību, mazināt stresu, asināt kognitīvās spējas un uzlabot garastāvokli.

Lielāka modrība

Uzlabota uzmanība ir viens no būtiskākajiem miega ieguvumiem. Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri pa dienas vidu snauduši, pamodušies ar enerģijas pieplūdumu, kas līdzīgs tam, kāds rodas pēc kafijas baudīšnas.

Taču atšķirībā no enerģijas, kas iegūta no kofeīna, miega atjaunojošais spēks labvēlīgi ietekmē visu organismu, palielinot spēju mācīties un atcerēties.

Stresa mazināšana

Miega trūkums ir izplatīta problēma, kas var radīt vairākas negatīvas īstermiņa un ilgtermiņa sekas. Viena no tām ir stress.

Pastāvīgas raizes un spriedze var radīt neskaitāmu veselības problēmu risku, piemēram, trauksmi, depresiju, bezmiegu, sirds slimības un atmiņas problēmas.

Savā saspringtajā darba grafikā atvēlot laiku miegam, jūs varat efektīvi samazināt stresa līmeni un līdzsvarot miega problēmas.

Kvalitatīvs miegs palīdz regulēt un samazināt kortizola (stresa hormona) ražošanu un palīdz imūnsistēmai ātrāk atjaunoties. Cilvēks kļūst emocionāli stabilāks un gatavāks risināt atlikušos uzdevumus.

Kognitīvās spējas ir asākas

Pēc īslaicīga miega jūs, visticamāk, pamodīsities ar asākām maņām un spēju uztvert informāciju.

Siesta var palielināt kognitīvo elastību, uzlabot koncentrēšanās spējas un uzlabot smadzeņu spēju apstrādāt un saglabāt informāciju.

NASA veiktā pētījumā ar militārajiem pilotiem un astronautiem tika konstatēts, ka tie, kuri dienas laikā īsi pagulējuši, spējuši uzlabot vispārējo veiktspēju par 34 % un uzmanību par 100 %.

Secinājums: jo labāk atpūties, jo efektīvāk vari darboties.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment