5 izplatītākie mīti par prostatas vēzi – jāizlasa ikvienam vīrietim!

 

1. Mīts – ar prostatas vēzi slimo tikai gados vecāki vīrieši

Patiesība – lai gan ar prostatas vēzi parasti tiek diagnosticēti vīrieši vecumā pēc 50, tomēr statistikas dati liecina, ka pēdējā gada laikā 40% vīriešu, kuriem diagnosticēts prostatas vēzis Ziemeļamerikā, ir vecumā zem 40!

01_older_men_only_skynesher

2. Mīts – nevienam vīrietim manā ģimenē nav bijis prostatas vēzis, tātad man arī tas nebūs

Patiesība – ģenētikai nav noteicošā loma šajā gadījumā. Nu jau prostatas vēzis Amerikā ir kļuvis par izplatītāko vēža veidu vīriešiem. Lielai daļai no viņiem  ģimenē nav konstatēti prostatas vēža gadījumi.

03_no_family_history_aleksandarnakic

3. Mīts – pilnā asins ainā var redzēt, vai man ir prostatas vēzis vai nē

Patiesība – pilnā asins ainā var redzēt tikai hematoloģiskas saslimšanas, diemžēl prostatas vēža diagnostikai būs vajadzīgi papildu izmeklējumi un analīzes.

Lasi vēl: 11 fakti par mūsu ķermeni, kas izrādījās mīti

04_psa_test_prostate_cancer_-monkeybusinessimages

4. Mīts – vasektomija palielina risku saslimt ar prostatas vēzi

Patiesība – ir veikti pētījumi, kas šo apgalvojumu apliecina, taču ir veikti tikpat daudz pētījumu, kas to apgāž. Statistika liecina, ka Ziemeļamerikā ir pavisam neliels vīriešu skaits, kuriem ir veikta vasektomija un kuri vēlāk ir saslimuši ar prostatas vēzi.

06_vasectomy_prostate_cancer_xmee

5. Mīts – prostatas vēža ārstēšana padara vīriešus impotentus

Patiesība – ir daudz faktoru, kas šo ietekmē: vecums, citas veselības problēmas un spēja sasniegt erekcijas stāvokli pirms ārstēšanas. Prostatas vēža ārstēšana pagaidām uzrāda labus rezultātus – ja vīrietis ir bijis jauns vai pusmūžā, un viņam nav citu veselības problēmu, kas varētu ietekmēt erekciju, tad sasniegt erekcijas stāvokli un nodoties dzimumdzīvei nav problēmu arī turpmāk.

08_prostate_cancer_always_leaves_you_impotent_skynesher

Avots: rd.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment