7 padomi, lai vista būtu sulīga un maiga, nevis cieta kā zole

Vieni no populārākajiem bērnu un pieaugušo vidū ir vistas ēdieni. Un tas nav pārsteidzoši, jo vistas gaļa ir salīdzinoši lēts un garšīgs produkts, kas ātri pagatavojas, labi sader ar daudzām piedevām un satur minimālu kaloriju daudzumu. Tomēr vistai ir arī mīnuss – to ir viegli pārkaltēt. Tāpēc pastāstīsim, kā pagatavot gaļu, lai tā vienmēr paliktu sulīga.

Izvēlieties vienāda izmēra gabalus

Pirms gaļas cepšanas pārliecinieties, vai visi gabali ir vienāda izmēra. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka viens izrādīsies jēls, bet otrs – pārcepts. Svarīgi ir arī izvēlēties vienu un to pašu vistas daļu, jo katrai no tām ir savas “preferences”, attiecībā uz temperatūru, laiku u.c. aspektiem. Ja vēlaties pagatavot vairāku veidu vistas gaļu, piemēram, krūtiņu, spārnus un stilbiņus, vispirms apcep lielos gabaliņus un tad mazos.

Pievērsiet uzmanību marinēšanai

Reizēm ir liels kārdinājums ierīvēt vistu pirmajās garšvielās, kas pagadās, un neapgrūtināt sevi ar marinādes gatavošanu. Tomēr labāk to nedarīt, pretējā gadījumā pastāv risks iegūt sausu un cietu gaļu.

Vispirms ir jābūt skaidram, ka ir divu veidu marināde: sausā, kas ietver garšvielas un eļļu, un šķidrā. Pirmā marināde var būt jebkura augu eļļa, jūsu iecienītākās garšvielas un garšaugi, piemēram, ķiploki. Tas jādara apmēram pusstundu pirms vistas gatavošanas. Otrā marināde bieži atgādina sālījumu, jo tajā ir liels sāls daudzums. Arī citronu sula, Dižonas sinepes var darboties kā papildu sastāvdaļas. Šķidrā marinādē vista jātur vismaz divas stundas un vēlams visu nakti, lai vistas gaļā esošās muskuļu šķiedras kļūst mīkstākas.

Lai gaļa būtu kraukšķīgāka, pievienojiet alkoholu

No ārpuses kraukšķīga un iekšpusē mīksta vista ir daudzu saimnieču sapnis. Bet ne vienmēr ir viegli iegūt šādu efektu. Bieži vien gaļu vienkārši ilgi cepam pannā, cerot, ka parādīsies skaista garoziņa, bet tā piedeg.

Ir divas izejas no šīs situācijas. Pirmais veids ir pagatavot vistas panējumu, vispirms to apviļājot olu baltumā un pēc tam miltos. Dzeltenums nav jāizmanto, jo tajā esošie tauki nodrošina mīkstāku garozu, un mēs cenšamies no tā izvairīties. Vai arī varat izmantot slepeno sastāvdaļu – alkoholu. Tas dažu minūšu laikā izveido kraukšķīgu garoziņu, bet ātri iztvaiko, tāpēc gaļu var droši pasniegt bērniem.

Izmantojiet pareizu trauku

Vistas gatavošanas procesā ir jāuzrauga daudzas nianses, jo īpaši, lai gaļa nepiedegtu un virtuve netiktu pārklāta ar tauku pilieniem. Šī iemesla dēļ pieredzējuši pavāri iesaka gaļas gatavošanai izmantot tikai traukus ar augstām malām, kas neļaus taukiem izplatīties pa telpu. Svarīgi ir arī izvēlēties pannas un katlus ar biezu dibenu, kas labi notur temperatūru un ļauj vistas gaļai gatavoties vienmērīgi. Ideāli ir čuguna vai keramikas izstrādājumi.

Lasi arī: Ko var stādīt jūlijā, lai paspētu iegūt ražu

Pārklājiet vistu ar pergamentu

Ja plānojat gatavot vistas krūtiņu cepeškrāsnī, ir svarīgi pārliecināties, ka visas sulas paliek gaļā. Lai to izdarītu, izmantojiet pergamentu – tas veido aizsargapvalku, pateicoties kuram krūtiņa būs garšīga un nebūs pārkaltusi.

Cepammaisi ir alternatīva. Tiem ir uzreiz divas priekšrocības: tie novērš nepieciešamību mazgāt no pannas taukus pēc cepšanas, kā arī saglabā aromātu vistas iekšpusē, neļaujot tām iztvaikot. Garšaugus, piemēram, timiānu un rozmarīnu, kā arī citrona daiviņas var ievietot maisiņā kopā ar vistas krūtiņu. Gaļa uzsūks to garšu un kļūs daudz garšīgāka.

Ievērojiet pagatavošanas laiku

Krūtiņa pannā pagatavojas ātri – laiks ir tieši atkarīgs no gabala lieluma un tā biezuma. Piemēram, ja fileja sver 300 gramus, to vajadzēs cept apmēram 20 minūtes līdz pilnīgai gatavībai, ja 200 grami, tad apmēram 15 minūtes. Ar sasmalcinātu krūtiņu viss ir pavisam savādāk. Divus centimetrus biezus gabalus apcep uz vidējas uguns trīs līdz piecas minūtes. Ja runājam par plānu šniceli, tad pietiks ar četrām minūtēm.

Kā redzat, laiks ir norādīts diezgan konkrēti, tāpēc jūs nevarēsiet ielikt vistu pannā un aizmirst par to – jums pastāvīgi jābūt klāt un jāskatās pulkstenis. Garantijas nolūkos iesakām iestatīt taimeri – lai jūs noteikti neaizmirstu par savu ēdienu.

Ļaujiet vistai atpūsties

Ja gatavojat fileju, ņemiet vērā, ka jebkuram veselam gaļas gabalam ir jādod laiks “atpūsties” pēc tam, kad tas ir apcepts pannā. Ideālā gadījumā ielieciet krūtiņu uz šķīvja un pārklājiet ar eļļotu folijas loksni. Tas ir nepieciešams, lai gabala iekšpusē esošās sulas tiktu pārdalītas un griešanas laikā neizplūstu. Turklāt “atpūtas” laikā krūtiņa turpina gatavoties, jo tās virsma kādu laiku paliek karsta.

Lai viss būtu ideāli, izmantojiet termometru. Gaļu izņem no pannas, kad tās temperatūra sasniedz 71 grādu un pārliek uz šķīvja. Pēc piecām minūtēm zem folijas tā sasniegs vēlamos 74 grādus, un vista izrādīsies sulīga.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment