Ko var stādīt jūlijā, lai paspētu iegūt ražu

Līdz ar jūlija iestāšanos daudziem dārzkopjiem rodas sajūta, ka stādīšanas periods beidzies un tagad jārūpējas tikai par tiem augiem, kas jau sadīguši. Patiesībā tā nav. Ir īpatņi, kas lieliski iesakņojas vasaras vidū, tādēļ, ja vēlaties papildināt savu dārzu, uzziniet, ko varat stādīt jūlijā.

Garšaugi

Garšaugu stādīšanas process nav darbietilpīgs, aizņem minimālu laiku, un raža ātri sadīgst, tāpēc varat tos droši stādīt brīvajā laikā. Kādas ir iespējas?

Dilles – ja ir vēlme, tās var sēt ik pēc 10-15 dienām. Lai tās labi dīktu, sēklas pirms stādīšanas vairākas stundas iemērciet siltā ūdenī. Sēklas vislabāk sēt labi apgaismotā vietā ar auglīgu augsni. Ja neesat pārliecināts par augsnes kvalitāti, pievienojiet mēslojumu. Kvadrātmetram zemes pietiks ar spaini komposta un vienu ēdamkaroti nitrofoskas.

Kreses – ideāls augs, ko stādīt jūlijā. Dīgst ātri – desmit dienu laikā pēc sēšanas redzēsi, kā augs ir izlauzies cauri zemei. Kreses mīl mitru augsni, tāpēc tās ir bieži jālaista. Ja ievērosiet šo noteikumu, lapas kļūs mīkstas un maigas.

Rukola – šis augs ir daudzu cilvēku iecienīts asās garšas dēļ. Pirmie dzinumi būs pēc septiņām dienām, un pēc divām nedēļām jau varēs novākt ražu. Problēma, ar kuru jūs varētu saskarties, ir krustziežu blusas. Kukainis labprāt ēd lapas, bet, par laimi, jūlijā tas vairs nav tik aktīvs.

Spināti – nez kāpēc šis augs dārzos sastopams reti, bet velti. Aprūpē tas ir absolūti mazprasīgs, galvenais ir nodrošināt, lai augsne dīgšanas laikā būtu labi samitrināta. Pirms stādīšanas iemērciet sēklas siltā ūdenī un pēc tam sējiet mitrā augsnē.

Zemenes

Vasaras vidus ir lieliski piemērots gan parasto, gan remontanto zemeņu šķirņu stādīšanai. Ar atlikušajiem siltajiem mēnešiem pietiks, lai parastās šķirnes attīstītos, viegli pārdzīvotu ziemu un nākamajā gadā dotu labu ražu. Kas attiecas uz remontantām šķirnēm, tad tās jau šajā sezonā mēģinās dot pirmos augļus, taču dārznieki saka, ka to nedrīkst pieļaut. Ziedu kāti jānoņem laicīgi, jo augam ir jānostiprinās, lai tas viegli pārciestu ziemu.

Izvēloties vietu stādīšanai, izvairieties no tām vietām, kas atrodas zemienē, jo tur ūdens var stagnēt. Bet zeme, kurā pirms tam tika stādītas dilles, pētersīļi, sīpoli vai ķiploki, ir ideāla – pēc zaļumiem un dārzeņiem paliek auglīga augsne.

Pirms stādīšanas ir nepieciešams izrakt dobes un pārklāt ar humusu. Tā vietā varat izmantot arī īpašus mēslojumus zemenēm, kas vispirms jāpievieno bedrītē, bet pēc tam jāsajauc ar augsni.

Padziļinājumi jāizveido vismaz trīsdesmit centimetru attālumā viens no otra. Katrā bedrē novietojiet zemeņu krūmu, tikai uzmanieties – saknes nedrīkst izliekties, pretējā gadījumā jūs varat aizmirst par ražu. Ja tie ir pārāk gari, apgrieziet tos.

Stādiet zemenes tikai mitrā augsnē – vienam krūmam pietiek ar vienu litru ūdens, ja augsne ir pilnībā izžuvusi. Kad šķidrums ir pilnībā uzsūcies, pārklājiet augu ar augsni, atstājot augšējos pumpurus atvērtus.

Redīsi

Agrākā sakņu kultūra ir redīsi. Neatkarīgi no tā, kuru šķirni izvēlaties, pēc trim nedēļām jūs kļūsiet par lepnu bagātīgas ražas īpašnieku. To var stādīt tāpat kā dilles – ar 10-15 dienu intervālu, līdz augusta vidum. Ja vēlaties, lai redīsi labi sadīgst, iestādiet to piemērotā augsnē – vislabāk smilšainā vai smilšmāla. Ja augsnes sastāvs nav pietiekami labs, var pievienot komplekso mēslojumu.

Lasi arī: Šokējoši! Ceļmallapa ar cukuru ātri atbrīvo no gastrīta

Pirms sēklu sēšanas tās apmēram stundu jāmērcē biostimulanta šķīdumā. Ja šāda mājas nav, varat izlaist šo soli. Izvēlētajā zemes gabalā izveidojiet aptuveni pusotra centimetra dziļas rievas un starp rindām atstājiet apmēram desmit līdz piecpadsmit centimetrus. Pārāk blīvu stādu gadījumā tie ir jāizretina – starp sakņu kultūrām jāpaliek apmēram pieciem līdz desmit centimetriem.

Tā kā redīsi nogatavojas ātri, tiem nav nepieciešama papildu barošana. Ar ūdeni jābūt uzmanīgiem – sakņu kultūrai ir vāja sakņu sistēma, kas tiek traucēta bagātīgas laistīšanas dēļ.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment