9.maijā – īpašs dokumentālās filmas “Mūris” seanss ar sarunām

Trešdien, 9.maijā, pl. 17:30 kinoteātrī Splendid Palace notiks īpašs dokumentālās filmas “Mūris” seanss. Vispirms tiks izrādīta filma, bet pēc tās par filmas ierosinātām tēmām sarunāsies režisors Dāvis Sīmanis, žurnāla “Rīgas Laiks” izdevējs Arnis Rītups un kinozinātnieks Viktors Freibergs.

Filmas Mūris režisors Dāvis Sīmanis, aicinot skatītājus uz 9. maija seansa diskusiju, saka: “Iespējams, filma Mūris uzdod vairāk jautājumus, nekā cenšas atbildēt ar kādu vienu universālu atbildi uz tiem. Tas ir mēģinājums saprast sevi, tādējādi arī aicinājums skatītājiem domāt kopā ar filmu un rast kādu saprašanās iespēju arī pēc tās noskatīšanās.”

Filma tapa kā vizuāla dienasgrāmata, sākotnēji nemaz nenojaušot par to, kādus stāstus ceļš robežas abās pusēs piedāvās. Viena situācija veda pie nākamās, tādējādi arvien vairāk paplašinot kontekstu tam, kas notiek Eiropas Savienības un Krievijas pierobežā. Filmā iekļauta arī epizode ar Uzvaras dienas svinībām 2016. gada 9. maijā Daugavpilī.

“Latviešu skatītāja uzmanību, protams, piesaistīs 9. maija svinības, kuras filmā parādās izvērsti un divkārt – Draudzības kurgānā un Daugavpils centrā. Protams, atklāti staļiniskā retorika šajos svētkos un Krievijas karogi Latvijas pilsētu ielās tiešām rada bažas un sašutumu. Taču pietiek mazliet rūpīgāk pavērot visu

9. maija traci, lai saprastu: tas ir “hibrīdstaļinisms”, plašsaziņas līdzekļu un propagandas radīta virtuālā realitāte, kurai ir ļoti maz sakara ar to, kā realitātē funkcionē Krievijas valsts. Tie paši ļaudis, kas nolaiž tvaiku orģiastiskajās Uzvaras dienas svinībās, nākamajā dienā domā par to, kā atdot hipotekāros kredītus un feisbukā dalās ar pēdējā Eiropas ceļojuma bildītēm. Mūsdienu Krievija patiesībā ir staļinisma noliegums, nevis tā iemiesojums,” recenzijā par filmu Mūris portālā Satori raksta politologs Ivars Ījabs.

Filma Mūris ir Latvijas un Čehijas kopražojums, producējošā studija – Ego Media, radošajā komandā ietilpst arī galvenais operators Aigars Sērmukšs, montāžas režisore Anna Rindova (Anna Ryndova), skaņu režisors Vāclavs Flegls (V?clav Flegl), producenti Guntis Trekteris un Radims Prohāzka (Radim Proch?zka).

Filmas tapšanu atbalstījuši Latvijas Nacionālais kino centrs, MEDIA programma Creative Europe un Čehijas Filmu fonds.

Biļetes: https://ej.uz/Muris09maija

Filmas treileris: https://ej.uz/MurisTreilerisLV

Filmas Facebook lapa: http://www.facebook.com/FilmaMuris

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment