Pašgatavoti baklažānu ikri ziemai. Satriecoši garda uzkoda, ko mūsmājās pat bērni ēd pilnām mutēm!

Pašam/pašai pagatavot gardu baklažānu kaviāru jeb ikrus ziemas krājumiem nav nemaz tik grūti, kā, iespējams, šķiet, ja vien pie rokas ir pārbaudīta recepte, kā arī augstas kvalitātes produkti. Pieņemsim, ka pirmā lieta tev jau ir, atliek tikai iegādāties sastāvdaļas un ķerties pie darba.

Grūtākais tevi sagaida gatavošanas beigās, jo baklažānu kaviārs būs jāsalej burciņās un jāaizvāko, nevis jāapēd uzreiz. Bet tici man, kārdinājums to izdarīt būs ļoti liels!

Ja pacietīsies, ziemā tavā rīcībā būs patiešām garšīgi baklažānu ikri, ar kuriem nespēs sacensties pat labākie un dārgākie veikalā nopērkamie produkti.

Baklažānu ikri ir vienkārši ideāla uzkoda –  tos var smērēt uz maizes, pasniegt kopā ar gaļu, zivīm, kartupeļiem, makaroniem, rīsiem.

Sastāvdaļas 5 porcijām:

2 kilogrami baklažānu;

6-6,5 ēdamkarotes sāls bez kaudzes;

3 litri ūdens;

1 kilograms sīpolu;

1 kilograms paprikas;

2 pākstis aso piparu;

1 kilograms burkānu;

1,5 kilogrami tomātu;

350-400 mililitri augu eļļas;

1 ēdamkarote cukura bez kaudzes;

3 tējkarotes 9% etiķa.

Pagatavošanas gaita:

No norādītā produktu daudzuma iegūstam 5 litrus gatavu baklažānu ikru. Kaviāram vislabāk izvēlēties nelielus, stingrus baklažānus. Nomazgājam baklažānus un sagriežam mazos kubiņos.

Ieliekam sagrieztos baklažānus bļodā. Pievienojam 5 ēdamkarotes sāls un 3 litrus ūdens (tam pilnībā jānosedz baklažāni). Atstājam 40 minūtes istabas temperatūrā.

Nomizojam sīpolu un sagriežam mazos kubiņos. Tādā pašā veidā sasmalcinām papriku. Sagriežam asos piparus. Burkānus nomizojam, nomazgājam un sarīvējam uz vidēji rupjas rīves. Nomazgājam tomātus un sagriežam kubiņos. Noskalojam sāli no baklažāniem un nospiežam no tiem lieko šķidrumu.

Kaviāram paredzētos baklažānus apcepam pannā ar nelielu daudzumu eļļas un pēc tam liekam tos lielā katlā. Tad pannā ielejam vēl vienu porciju eļļas un apcepam sīpolus. Pievienojam tos baklažāniem. Apcepam burkānus. Pārliekam katlā ar dārzeņiem. Apcepam papriku un ieliekam to katlā. Pēc tam apcepam tomātus.

Samaisām visus dārzeņus. Pievienojam asos piparus, sāli (vispirms pieliekam 1 karoti un pagaršojam, ja nepieciešams, pievienojam vēl nedaudz sāls) un cukuru. Liekam katlu uz uguns un vārām uz lēnas uguns 40 minūtes, laiku pa laikam apmaisot. Pirms gatavošanas beigām pievienojam etiķi. Ja baklažānu ikri sanāk šķidri, tad vārām tos,  kamēr iegūstam vēlamo biezumu. Karsto masu lejam sterilizētās burkās, aizvākojam un glabājam pieliekamajā līdz ziemai.

Starp citu, tev pašam/pašai jāizlemj, vai ikriem paredzētos baklažānus mizot vai ne. Paturi prātā, ka, izmantojot nenomizotus baklažānus, kaviāra tekstūra būs interesantāka, bet garša – bagātīgāka un izteiksmīgāka.

Ļoti ceram, ka iedrošinājām tevi savām rokām pagatavot baklažānu kaviāru ziemai, nevis pirkt šo gardumu veikalā. Ja tev patika mūsu sarūpētā recepte, atzīmē šo rakstu ar “patīk” un dalies sociālajos tīklos! Bet varbūt tev ir pašam sava baklažānu ikru recepte? Priecāsimies, ja pastāstīsi komentāros!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment