Meteorologs Toms Bricis apstiprina: klimata pārmaiņas turpmāk skars arī Latviju

Foto – Pixabay

Latvijā pazīstamais meteorologs Toms Bricis, viesojoties raidījumā “Rīta Panorāma” apliecināja – Latviju jau skar un turpmāk skars klimata pārmaiņas, kādas ir vērojamas visā pasaulē. Un tas ir sācies jau tagad.

Toms Bricis, kā jau ierasti, nedēļas sākumā viesojas raidījumā “Rīta Panorāma”, kur stāsta par to, kāda tad ir gaidāma jaunā nedēļa – kādi laika apstākļi mūs lutinās vai gluži pretēji – apbēdinās šajā nedēļā, līdz 8.septembrim.

Kā izrādās, vasara mūs negrasās pamest, pat ne tuvu ne. Kā smejas meteorologs, beigas tai vēl pat īsti nav redzamas, lai gan tradicionāli vasara parasti beidzas augusta beigās.

Pagājušajā gadā Latvijā jau tika piedzīvots siltuma rekords, kad laiks bija izcili vasarīgs arī septembra mēnesī. Un tie, kas atceras, atcerēsies arī to, ka pagājušajā gadā rudens iestājās tikai 4.oktobrī, kad gaisa temperatūra sāka kļūt patiešām rudenīgāka. Bet tāds zelta rudens, kādu mēs to saprotam klasiskajā izpratnē, iestājās vien oktobra beigās un novembra sākumā.

Foto – ekrānuzņēmums

Lasi vēl: Turpmāk vest suni mašīnā varēs tikai ar speciālu aprīkojumu! Stājušies spēkā stingri likumi, kas attiecas uz visiem suņu īpašniekiem Latvijā 

Savukārt runājot par šo nedēļu laika ziņu eksperts nešaubīgi teic – laiks būs nevis rudenīgi silts vai tas, ko saucam par atvasaru, bet gan “absolūtā vasara”. Sākot no otrdienas Latvijā dienas laikā temperatūra pakāpsies no +28 līdz +29 grādiem, bet trešdien un ceturtdien pastāv iespēja, ka vietām Kurzemē termometra stabiņš pietuvosies +30 grādu atzīmei un tā tas turpināsies līdz pat nedēļas beigām.

Jau no nedēļas vidus arī naktīs gaiss uzsils no +15 līdz +16 grādiem, pie tam – laiks pārsvarā būs arī sauss. Tikai trešdien un ceturtdien, kad Latvijā ieplūdīs tveicīgā gaisa masas, var parādīties pa kādam negaisa mākonim.

Foto – Pixabay

Meteorologs raidījumā demonstrē arī karti, kurā redzams, ka pagājušajā gadsimtā, sešdesmitajos un septiņdesmiatjos gados pēdējie 30 grādi bija novēroti augusta vidū, tad pēdējos gados – augusta beigās vai septembrī. Bet pagājušajā nedēļā tika sasniegta 30 grādu atzīme, un ļoti iespējams, ka šonedēļ vēl tie tiks piedzīvoti atkāroti. Tā kā vasaras ir ļoti garas. Un, kā uzsver meteorologs Toms Bricis – klimata pārmaiņas tieši to arī paredz – vasaras kļūst mitrākas, tātad, vairāk nokrišņu, un aizvien karstākas, ko jau šobrīd varam novērot.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment