Meteorologs Toms Bricis nāk klajā ar precīzām ziņām: kad Latvijā patiešām sāksim just rudens klātbūtni

Foto – ekrānuzņēmums

Šī gada septembris mūs ir izlutinājis – to varam just ne tikai laika prognozēs, bet arī reālajā dzīvē. Un tā vien šķiet, ka par to, ka kalendārā ir jau septembra beigās brīžiem aizmirstam.

Meteorologs Toms Bricis, pirmdienas rītā, viesojoties raidījumā “Rīta Panorāma” beidzot ieskicēja – kad tad mēs patiešām sāksim izjust reālu rudens klātbūtni. Tomēr būs vēl šajā nedēļā viena kāda diena, ko pavisam noteikti var saukt par šīs nedēļas siltāko dienu.

Bricis uzreiz stāsta, ka prognozes par salnu Latvijā vēl gan nav piepildījušas, un tas, protams, iepriecinoši. Zemākā gaisa temperatūra svētdien tikusi fiksēta Rūjienā, kur tā bijusi +4,8 grādi. Tikmēr igauņu kolēģi gan esot ziņojuši par pirmajām salnām, tāpēc Bricis domā, ka tieši tikpat vēss bijis arī Valkā, kas nav diez ko tālu no Valgas pilsētas – tur salna esot bijusi zāles augstumā.

Foto – Pixabay

Runājot par skaitļiem un statistiku, Bricis skaidro, ka vidēji 30 gadu laikā šis septembris ir izrādījies par 5 grādiem siltāks, jo vidējā septembra temperatūra šajā laikā ir bijusi +12,9 grādi, kamēr šogad tā ir +17,2 grādi.

Lasi vēl: Iespējami plūdi: meteorologi oktobrī sola spēcīgas lietusgāzes – detalizēta prognoze mēneša pirmajai pusei

Tomēr, jāņem vērā, ka arī pagājušajā gadā tieši septembris mūs lutināja ar ilgu, vasarīgu siltumu. Jo, piemēram, pagājušajā gadā bija veselas 26 dienas, kad gaisa temperatūra bija sasniegusi +20 grādus. Un laika ziņu eksperts uzskata, ka arī šogad tas, visticamāk, piepildīsies.

Foto – Pixabay

Jautāts, cik tad ilgi vēl Latvijā saglabāsies siltums, Toms Bricis smejas, ka arvien grūtāk tai temperatūrai ir kāpt uz augšu un noturēties. Tomēr rīt, otrdien, Latvijā gaidāma šajā nedēļā siltākā diena, kad termometra stabiņš pakāpsies vidēji no +20 līdz +24 grādiem. Diena gaidāma arī pa īstam vasarīga – būs arī saulīte. Tomēr trešdien jau parādīsies daži lietus mākoņi virs Latvijas, kaut gan gaiss īpaši neatdzisīs – joprojām vidēji +20 grādi. Ceturtdien jau visā Latvijā parādīsies brāzmaināks vējš. Bet nedēļas nogalē gan termometra stabiņš izteiktāk sāks slīdēt uz leju – tad dienas laikā gaiss uzsils vidēji no +13 līdz +18 grādiem, kas nu jau būs tuvāk septembra normai. Savukārt naktis gan joprojām solās būt siltas un no salnām nebūs ne vēsts.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment