Ir ļoti daudz pieejamo kotlešu recepšu, un daudzas no tām mēs arī esam izmēģinājuši. Tomēr nekas nelīdzinās tām kotletēm, ko savulaik gatavoja mana omīte, un viņai bija viena maza viltībiņa.
Šī ir patiešām fantastiski garšīga recepte. Un kotletes izdodas neparasti lieliskas, jo tās ir sulīgas. Un tās tādas izdodas, pateicoties īpašam gatavošanas veidam, kas ir jāizdara tieši pēc cepšanas.
Lai viss izdotos tā kā izdevās manai omītei, seko soli pa solim šai instrukcijai!
Sastāvdaļas:
Malta gaļa (cūkgaļa, liellopa gaļa vai abas sajauktas) — 500-600 grami
Baltmaize — 300 grami
Labas kvalitātes piens — 200 ml
Sīpoli — 2 vidēji
Sāls — 1,5 tējkarotes
Melnie pipari — pēc garšas
Eļļa cepšanai
Rīvmaize kotletēm
Gatavošana:
1. Baltmaizi iemērc pienā vai ūdenī un atstāj nostāvēties vismaz uz 10 līdz 15 minūtēm, lai tā uzsūktos. Pēc tam vari malt gaļu kopā ar sīpoliem gaļas mašīnā. Ja tu pērc jau gatavu gaļu, centies to iegādāties pēc iespējas labāk samaltu un sīpolus sakapā smalki.
9 lietas, kas jums jāpārtrauc darīt, sasniedzot 60 gadus
2. Pēc tam lielā traukā kopā sajauc malto gaļu, sīpolus, maizi, ko iepriekš izmērcēji, un garšvielas, ko pievienosi gaļai. Mana omīte parasti pievienoja sāli un piparus, neko citu. Visu rūpīgi mīci ar rokām līdz tev izdodas vienmērīga masa.
3. Kotletes veido kā bumbiņas ar mitrām rokām (lai masa nepielīp) un pēc tam katru bumbiņu apvīļā rīvmaizē.
Lasi vēl: Senlatviešu ticējumi par piektdienu: neslauki māju pēc saulrieta, bet, ja satiksi baltu kaķi – gaidāma laime
4. Tad sāc gatavot – apcep no abām pusēm uz uzkarsētas pannas, cep uz vidējas uguns, līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Tad pārklāj ar vāku un sautē vismaz 5 līdz 7 minūtes uz ļoti mazas uguns.
5. Pateicoties šādai pagatavošanas metodei, kotletes iznāk neticami sulīgas un gardas. Smaržos visa māja! Kopā ar šādām kotletēm vari likt galdā jebkuru piedevu pēc savas un ģimenes izvēles – griķus, rīsus, kartupeļus vai biezeni.
Lai tev labi garšo!