Rudens tūlīt noslēgsies, vairumam dārzkopju sākas atbildīgs laiks – ražas glabāšana līdz pavasarim. Ar šīs buntītes palīdzību var paildzināt to uzglabāšanās laiku
Kartupelis, kas kļuvis par pamatu daudzu ģimeņu uzturam, prasa īpašu uzmanību: pie mazākās kļūdas tas sāk dīgt, zaudē garšu un bojājas. Īpaši grūti ir saglabāt bumbuļus pagrabos un puspagrabos ar paaugstinātu mitrumu. Bet ir viens pārbaudīts veids, kas palīdz saglabāt kartupeļus svaigus līdz pat pavasarim – pietiek ielikt kastē parastu vienu zariņu jeb buntīti.
Kartupeļi dīgst
Kartupeļu dīgšana ir dabisks process, kas saistīts ar bumbuļu bioloģisko aktivitāti. Kad temperatūra telpā paaugstinās virs +5 grādiem un mitrums pārsniedz 80%, dīgsti pamostas, izlaižot asnus. Tas izraisa mitruma zudumu, ciete sāk pārvērsties cukurā, un kartupeļu garša kļūst saldena. Turklāt šādi bumbuļi ātri vīst un kļūst mīksti.
Lai izvairītos no līdzīgām problēmām, ir svarīgi radīt apstākļus, kas ir pēc iespējas tuvāki dabiskajiem: tumsa, vēsums un minimāls mitrums. Tomēr pat ideāli aprīkotos pagrabos nereti parādās asni. Un tieši šeit palīgā nāk tautas padoms.
Aromātiskā piparmētra
Piparmētra ir pazīstama ne tikai ar savu patīkamo smaržu, bet arī ar dabiskām īpašībām. Tās ēteriskajām eļļām piemīt spēja nomākt sēņu attīstību, kā arī palēnināt bioloģiskos procesus bumbuļos. Tas ļauj ilgstoši apturēt kartupeļu dīgšanu, neizmantojot ķīmiju. Turklāt piparmētra atbaida sīkos kaitēkļus – no kodes līdz grauzējiem, kas bieži vien kļūst par krājumu bojāšanās iemeslu.
Kā pareizi lietot piparmētru
Lai metode darbotos, jāievēro daži vienkārši noteikumi. Savāciet augu. Derēs jebkuras dārza vai savvaļas piparmētras lapas un stublāji. Ja vasarā zāle jau ir izžuvusi, var izmantot to, kas aug ceļmalās vai pie žoga. Galvenais, lai augs būtu tīrs. Izžāvējiet piparmētru. Pēc mazgāšanas izklājiet zariņus ēnā, prom no tiešas saules. Izžāvētām lapām jākrakšķ, saspiežot tās. Sagatavojiet taru. Kartupeļu uzglabāšanas kaste, maiss vai konteiners ir rūpīgi jānomazgā un jāizžāvē.
Izklājiet kārtas. Apakšā izklājiet piparmētras kārtu, pēc tam kārtojiet kartupeļus, atkal pārkaisiet ar piparmētru un atkārtojiet, līdz tara ir pilna. Pievienojiet zāģskaidas. Virsū var uzbērt nedaudz sausu zāģskaidu – tās absorbēs lieko mitrumu un radīs papildu aizsardzību pret puvi. Šis veids neprasa izmaksas, bet dod lielisku rezultātu: kartupeļi nedīgst pat mitrā pagrabā.
Tautas uzglabāšanas veidu salīdzinājums
| Metode | Efektivitāte | Īpašības |
| Piparmētra | Augsta | Dabiski atbaida kaitēkļus |
| Zāģskaidas | Vidēja | Absorbē mitrumu, bet neaizsargā pret mikrobiem |
| Biete blakus | Vidēja | Uzsūc mitrumu, bet ātri bojājas |
| Sīpolu mizas | Laba | Samazina puves iespējamību, piešķir vieglu aromātu |
| Krīts vai pelni | Vidēja | Žāvē bumbuļus, novērš sēņu rašanos |
Soli pa solim padomi uzglabāšanas organizēšanai
1.Izvēlieties pareizo vietu. Optimālā temperatūra ir no +2 +4 grādiem. Pie augstākas temperatūras bumbuļi ātri zaudē mitrumu.
2.Sekojiet mitrumam. Ja pagrabā ir pārāk mitrs, var novietot kasti ar sāli vai kaļķi – tie absorbēs lieko mitrumu.
3.Neglabājiet blakus ābolus un kartupeļus. Āboli izdala etilēnu, kas paātrina dīgšanu.
4.Periodiski pāršķirojiet bumbuļus. Pat viens sabojāts kartupelis spēj sabojāt visus blakus esošos.
5.Izmantojiet ventilāciju. Neliela gaisa cirkulācija novērš kondensāta veidošanos.
| Kļūda | Sekas | Alternatīva |
| Glabāt kartupeļus polietilēna maisos. | Mitruma uzkrāšanās, bumbuļu pūšana. | Izmantot koka kastes vai sieta maisus. |
| Novākt kartupeļus tūlīt pēc lietus. | Pārmērīgs mitrums izraisa pelējuma parādīšanos. | Pirms ieklāšanas ļaut bumbuļiem apžūt zem nojumes. |
| Glabāt ar sīpoliem vienā kastē. | Izgarojumu savstarpēja ietekme izraisa puvi. | Sadalīt dārzeņus dažādās tvertnēs. |
Ja piparmētras nav
Ja dārzā nav piparmētras, to var aizstāt ar citiem augiem ar līdzīgām īpašībām. Piemēram, derēs biškrēsliņš, vērmele vai lavanda – tie visi satur ēteriskās eļļas, kas kavē mikroorganismu augšanu. Var izmantot arī pelnu pulveri – tas neitralizē skābi un novērš pūšanu.
Bet, ja vēlaties papildu aizsardzību, mēģiniet pievienot maisiņu ar sīpolu mizām – tām piemīt līdzīgs efekts un tās piešķir kartupeļiem vieglu svaiguma aromātu.
Biežāk uzdotie jautājumi
Kā izvēlēties piparmētru glabāšanai? Derēs jebkura šķirne – dārza, piparu, savvaļas. Galvenais – bez pelējuma un mitruma pēdām.
Vai var izmantot svaigu piparmētru? Nē, tikai sausu. Svaigas lapas pašas sāks pūt, paaugstinot mitrumu.
Cik ilgi kartupeļi glabājas ar piparmētru? Pie pareiziem apstākļiem – līdz aprīļa beigām, bet dažos gadījumos pat ilgāk.
Vai piparmētru var aizstāt ar veikalā nopērkamo? Jā, ja tās ir izžāvētas lapas bez piedevām un aromatizētājiem.
Vai piparmētra palīdz uzglabāt citus dārzeņus? Jā, tā labi saglabā burkānus, bietes un kāpostus, aizsargājot tos no pelējuma.
Mīti un patiesība
Mīts: Ja kartupeļus glabā tumsā, tie nedīgs. Patiesība: Gaisma ietekmē zaļošanu, bet nenovērš asnus – vajadzīgs vēl vēsums un sausums.
Mīts: Zāģskaidas žāvē kartupeļus, padarot tos negaršīgus. Patiesība: Tās vienkārši absorbē lieko mitrumu, neietekmējot garšu.
Mīts: Piparmētra var sabojāt kartupeļu aromātu. Patiesība: Pēc gatavošanas smarža pilnībā pazūd, garša paliek dabiska.
Galvenais – nedaudz uzmanības un vienkāršu noteikumu ievērošana. Tad pat pats mitrākais pagrabs nekļūs par problēmu, un raža priecēs līdz jaunajai sezonai.












