Psihologi atklāj 8 vispopulārākos jautājumus, kurus cilvēki kautrējas uzdot

Psihologi atklāj tos jautājumus, kurus visbiežāk pacienti vēlas uzdot viņiem jau pirmajā vizītē, taču to nedara, jo kautrējas vai baidās izklausīties muļķīgi. Uz dažiem no tiem, atbildes arī laikam mums visiem gribētos uzzināt!

Zemāk apskopoti jautājumi un psihologu atbildes uz tiem.

Kā man saprast, ka es sāku jukt prātā?

Atbilde: Ir cilvēki, kuri izlasot dažādu testu rezultātus par sevi, tik tiešām arī sāk aizdomāties par to, ka kaut kas varētu nebūt kārtībā ar viņu psihisko veselību. Gadās arī tā, ka cilvēkiem kādā grūtā dzīves posmā sāk likties, ka viņš jūk prātā. Šajā ziņā pats cilvēks reti, kad var uzstādīt sev pareizu diagnozi, pareizi būtu vērsties pie psihologa, lai iegūtu savas teorijas apstiprinājumu vai noliegumu. Kā atklāj psihologi, tikai aptuveni 5% gadījumu cilvēku aizdomas patiešām ir saistītas ar psihiskām saslimšanām.

Ar ko atšķiras psihologs no psihiatra?

Atbilde: Psihiatrs ir ārsts, kas ir papildus ieguvis medicīnisko izglītību un savās vizītēs pieņem pacientus ar psihiskām saslimšanām un novirzēm, savukārt psihologam nav nepieciešama papildu medicīniskā izglītība un pie viņa uz vizīti nāk cilvēki, kas ir noraizējušies par savu garīgo veselību.

Vai arī psihologiem mēdz būt psiholoģiskas problēmas?

Atbilde: Arī psihologs ir tikai cilvēks, kas ārpus sava kabineta var saskarties ar tieši tādām pašām dzīves situācijām kā visi pārējie. Vienīgā atšķirība ir pieejā – psihologs labāk izprot gan savā, gan apkārtējo galvās notiekošos procesus un attiecīgi problēmsituāciju var risināt citādi.

Jūs saviem draugiem stāstat par saviem pacientiem un viņu problēmām?

Atbilde: Savas jomas profesionāļi neizpaudīs apkārtējiem informāciju par to, kas tiek runāts viņa kabinetā, taču katram gadījumam, vizītes sākumā vari pārrunāt konfidencialitātes jautājumu ar savu psihologu.

Jūs jau esat strādājis ar šādiem gadījumiem – kāpēc jūs vienkārši uzreiz nesakāt, kas man jādara?

Atbilde: Mēs katrs esam savādāki, tāpēc vilkt paralēles un izteikt padomus, balstoties uz līdzīgiem gadījumiem, būtu nekorekti. Psihologa uzdevums nav pastāstīt cilvēkam kā dzīvot viņa dzīvi. Psihologs mudina cilvēku nonākt pie problēmas saknes un sava lēmuma kā risināt apkārt notiekošo.

Jūs esat jaunāks par mani, kā gan jūs varat man palīdzēt?

Atbilde: Valda uzskats, ka psihologam ir jābūt ne tikai izglītotam, bet arī pieredzējušam. Attiecīgi, ja psihologs ir uzsācis darbu savā jomā, tā teikt, tikko no skolas sola, tad pacienti mēdz apšaubīt viņa kā profesionāļa spējas palīdzēt. Patiesībā psihologa uzdevums nav mācīt klientus no savas pieredzes – psihologam ir jāskatās ļoti objektīvi uz jebkuru situāciju un savā darbībā jāizmanto tās metodes, kuras viņš ir apguvis augstskolā. Attiecīgi vecumam nevajadzētu spēlēt lomu vizītes kvalitātes jautājumā.

Vai jūs smiesieties par mani, kad es aiziešu?

Atbilde:  Ja vizītes laikā pacients izstāsta joku, tad abi var par to pasmaidīt, taču kas attiecas uz visu pārējos – darbs ar fobijām vai emocionāliem pārdzīvojumiem nav smieklīgs. Ja jums šķiet, ka psihologu jebkādā veidā uzjautrina jūsu gadījums, pārrunājiet ar viņu savas sajūtas vizītes laikā. Nodibiniet tādu kontaktu, lai jums nebūtu kauns viņam atklāt savus pārdzīvojumus un jums nebūtu jābaidās no izsmiekla vai nosodījuma. Ja šādu kontaktu izveidot ar vienu psihologu neizdodas, tad nepieciešams vērsties pie cita.

Kā man viņu atgriezt manā dzīvē?

Atbilde: Nereti cilvēki pie psihologa vēršas pēc izjukušām attiecībām, kad parādās depresīvs noskaņojums un papildu stress. Cilvēks nespēj emocionāli atraut sevi no izjukušajām attiecībām, tāpēc galvā maisās doma par to kā atgriezt otru cilvēku savā dzīvē un atjaunot ierasto līdzsvaru. Uz šādu jautājumu psihologam atbildes nebūs, taču viņš var palīdzēt saprast iemeslus tam, kāpēc konkrētās attiecības ir izjukušas un raisīt cilvēkā spēku emocionāli atrauties no tām, kā arī sagatavoties jaunu attiecību uzsākšanai.

Lasi vēl: Psiholoģiskais tests: kādu ģimeni izvēlies Tu?

Avots: adme.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment