ASV bāzēts fonds rekomendē Latvijā ieviest 2 gadu obligāto militāro dienestu; Lūk kāda ir Latvijas valsts pozīcija

Pamatīgas diskusijas sabiedrībā radījušas ASV bāzētā fonda The Jamestown Foundation rekomendācijas, kurās secināts, ka Latvijā un pārējās divās Baltijas valstīs būtu jāievieš obligātais militārais dienests. 

Tā ilgumam būtu jābūt 2 gadiem. Iemesls šādai rekomendācijai – stiprināt Baltijas valstu drošību. Sabiedrības diskusijās gan nepareizi ir interpretēts ziņojuma autors – tā nav ASV, kā valsts pozīcija, bet gan ASV bāzēta institūta rekomendācija. The Jamestown Foundation ir privāts fonds, kuram ir konservatīvu ieviržu reputācija, un kurš savos pētījumos skata globālās drošības un attīstības risinājumus. Tā vadītāji gan ir bijuši savulaik politiski ietekmīgas personas, kas tam dod zināmu statusu.

Neskatoties uz to, fonda rekomendācijas raisījušas lielas diskusijas sabiedrībā, un domas dalās. Liela daļa Latvijas sabiedrības ir kategoriski pret obligātā militārā dienesta ieviešanu, norādot, ka tas ir padomju mantojums. Tāpat interneta lietotāji norāda, ka šāds solis varētu veicināt vēl lielāku jauno cilvēku emigrāciju, lai tādējādi izvairītos no dienesta.

Tiesa, ļoti liela daļa lietotāju diskusijās arī atbalsta dienesta ieviešanu, norādot, ka tas, pirmkārt, varētu stiprināt jauniešu disciplīnu un palielināt Latvija armija skaitlisko sastāvu.

Ko tieši fonds rekomendē?

Fonda  ziņojumā “Kā aizstāvēt Baltijas valstis” teikts, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas drošībai visās trīs valstīs nepieciešams ieviest divus gadus ilgus obligāto dienestu. Savukārt tiem karavīriem, kuri izvēlas dienēt jau tālāk profesionālajā armijā, ir jāparedz daudz dāsnāks atalgojums, kā šobrīd!

ASV fonds uzskata, ka tādējādi Baltijas valstīm izdotos pietiekami lielā izmērā palielināt armijas kvalitatīvo un skaitlisko sastāvu, un tas izmaksāšot mazāk, nekā pietiekami lielas profesionālās armijas uzturēšana. Tas esot nepieciešams, lai Baltijas valstis arī pašas var dot lielāku ieguldījumu savas drošības nodrošināšanā, jo, esošajā politiskajā situācijā, vēl lielāku NATO spēku ievešanā reģionā ir neiespējama. 

Lasi arī: Rimi Latvia nāk klajā ar ĻOTI pārsteidzošu informāciju; Cilvēki internetā gan raksta – paši vien vainīgi

ASV fonds secina, ka, ņemot vērā Baltijas iedzīvotāju skaitu, esošais militārais sastāvs ir pārāk mazs, gan ņemot vērā vēsturiskos ciparus, gan citu valstu iespēto ar līdzīgu iedzīvotāju skaitu.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu kāda ir Latvijas valsts nostāja

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment