Ājurvēdas dziednieka labākie padomi latviešu sievietēm

ajurvēdas
FOTO: Laura Grīnvalde

 

Pirms kāda laika mani līdz sirds dziļumiem pārsteidza indiešu ārsts, kurš pēc pulsa pārbaudes aprakstīja manu veselības stāvokli tik precīzi, it kā būtu lasījis pacienta karti. Saņēmos un sāku ājurvēdiskās dziedināšanas kursu. Rezultāts pēc trim mēnešiem – veselākas aknas, sakārtots biolauks un mīnus 13 kilogrami.

Šo materiālu sagatavojusi Aija Austruma speciāli portālam la.lv un žurnālam 36.6!

Lai neradītu ilūziju, tūliņ piebildīšu – detoksikācijas kūres diēta bija ļoti skarba. Mans dakteris Sohans Viirs Singhs atzīst, ka reti kurš to iztur līdz galam. Tā diemžēl (vai par laimi) ir – bez paša cītīgas piepūles arī šī senā mācība izdziedināt nespēj.

Dziednieks sestajā paaudzē

Sohans dzimis tradicionālās medicīnas praktiķu (Vaidya) ģimenē, kurā to pieprot jau sešās paaudzēs. Dakteri viņam ir gan tēva, gan mātes dzimtā. Tāpat kā priekšteči, Sohans darbojas ar jogu, ājurvēdu, meditācijām un ārstniecības augiem.

“Mans vecvectēvs un vectēvs bija tiešām izcili pulsa diagnostiķi. Dažkārt pat spēja paredzēt precīzu cilvēka nāves datumu un laiku. Es tā neprotu. Domāju, tam ir vairāki iemesli, piemēram, es strādāju ar cilvēkiem, kuri ir dziļi iestiguši materiālismā. Lai precīzi nolasītu pēc pulsa, vajadzīga ļoti dziļa garīgā prakse. Mans vecvectēvs par savu darbu nekad neņēma nevienu monētu. Arī mans tēvs ir spēcīgs dziednieks – ja kādam iedzels čūska vai skorpions, viņš celsies kaut vai divos naktī un ies palīgā, negaidot atlīdzību. Izdziedinās cietušo nieka trīs sekundēs! Bieži esmu lūdzis, lai viņš man to iemāca, bet tēvs saka – nē, tu vēl neesi gatavs.”

Sohans iedziļinājies citās nozarēs – pančakarmā (šo ārstēšanas metodi izmanto, lai atbrīvotu no toksīniem, atjauninātu vielmaiņu un orgānu normālu darbību), detoksikācijas terapijā, ājurvēdā, akupresūrā un naturopātijā. Alternatīvā medicīna ir oficiāla augstākās izglītības programma Indijā. Savu doktora darbu viņš raksta Hannoveres universitātē Vācijā par to, kas ir astmas, bronhītu un citu augšējo elpceļu slimību īstie iemesli, ne tikai medicīniskie.

“2007. gadā Indijā, Karolbagā, atvērām ājurvēdas SPA centru. Lielākā daļa klientu bija ārzemnieki, kuri vēlāk mani aicināja uz savām valstīm. Sāku ceļot, un tagad man jau ir vairāk nekā 5000 skolēnu visās pasaules malās,” stāsta Sohans. Viņš iepazinis dažādas tautas un pārliecinājies, ka veselības stāvoklim ir ļoti ciešs sakars ar kultūru. Pēc viņa teiktā, veselība sastāv no četriem elementiem: mentālā, fiziskā, sociālā un garīgā. Visi četri līmeņi ir atkarīgi no mūsu mentālajiem vai psihes nospiedumiem, atmiņām, kas hinduisma filozofijā ir saistīti ar karmu.

Sohans ir pārliecināts, ka Eiropā veselības problēmu cēlonis meklējams galvenokārt garīgajā līmenī: “Manuprāt, nav grūti izdziedināt cilvēku mentāli. Tad pārējais sāks nekavējoties sakārtoties pats no sevis. Ir pierādījies, ka tas darbojas.”

Lasi arī: Mūsdienās cilvēkus ar lielāku iespējamību un biežāk nogalina paša spranda, nevis vēzis; Plašs materiāls kā sevi pasargāt

Kā Sohans nonāca Latvijā?

Šī izvēle saistīta ar kādu romantisku notikumu pirms pāris gadiem. “Kad Indijā vīrietis sasniedz 22–23 gadus, viņam jāsāk lūkoties pēc sievas. Man tolaik bija teju 30. Šajā sakarā ģimene uz mani izdarīja diezgan pamatīgu spiedienu, turklāt daudzi būtu gribējuši mani par znotu. Nāca pie maniem vecākiem un jautāja, vai es varētu ņemt viņu meitu par sievu, bet es nebiju tam gatavs (tajā laikā Sohans atradās Baltijā, – red.).

Vienudien ieradās kāds cienījams cilvēks, noņēma galvassegu un nolika to maniem vecākiem pie kājām – tā ir augstākā cieņas izrādīšana un nozīmē, ka viņš lūdzas. Manam tēvam tas bija ļoti liels pārdzīvojums. Vēlāk viņš bija dusmīgs – kāpēc es nevarot apprecēties? Ja es apprecētos, neviens pie viņiem nenāktu, viņš teica. Māte zvanīja man, raudāja…

Lietuvā, Kretingā, ir kāda maza, ļoti skaista baznīciņa, kas man patīk. Aizgāju turp. Parasti es nelūdzu par sevi, bet šoreiz to darīju. Dievs, Dievmāte, Jēzu… Lūdzu visus, lai atrisina šo problēmu: ja manā dzīvē ir kāda sieviete, lai sūta viņu pie manis! Mana ģimene pieder Šivam, tāpēc noskaitīju lūgšanu arī viņam.”

Pēc divām dienām kāda skola Rīgā rīkoja dieva Šivas festivālu. Sohans bija ielūgts vadīt ceremoniju kā goda viesis. Ieradās arī Anna. Nākamajā dienā Sohanam bija konsultācijas. Anna bija viņa pirmā paciente. “Tā mēs satikāmies. Patiesībā mēs esam kopā jau septīto dzīvi. Tagad, protams, es lielāko daļu laika pavadu Rīgā.”

Ar dievu un planētu atbalstu

“Ar Dieva un sava guru svētību es darbojos arī astroloģijā. Tam gan tagad atliek maz laika,” ar nožēlu atzīst Sohans. “Ir īpašas meditācijas par planētām un pieciem elementiem, no kā sastāvam. Saskaņā ar hinduismu šie pieci elementi ir vareni dievi, piemēram, citiem Indijā agni ir vienkārši uguns, bet mums – Agni Devata. Ja organismā nav uguns, ķermenis ir auksts, citiem vārdiem, tajā nav dzīvības. Visa barība taču tiek sagremota ar uguni. Dzīvība tātad ir uguns paveids. Mūsu uguns dievībai ir īpaša mantra, simbols un diennakts laiks, kad skaitīt lūgšanu. Tas viss, lai noturētu uguni līdzsvarā.

Līdzīgi ir ar gaisu – bez skābekļa mēs nomirtu nieka piecās minūtēs. Gaisa dievības vārds ir Vayu Devata, arī tai ir īpašas mantras un rituāli. Ja tā padomā, skābeklis ir arī smadzeņu un nervu sistēmas barības paveids.”

Meditācijas un joga ir ļoti jaudīgi instrumenti, taču jābūt ticībai sirdī, lai tie iedarbotos, saka ārsts. “Tā ir mistērija!” Sohans emocionāli izsaucas. “Zinātniekiem nav viegli izskaidrot, kā rodas saslimšanas, kas ir patiesais iemesls, tāpēc saka, ka daudzas slimības ir neārstējamas. Piemēram, vēzis – viens cilvēks no tā atveseļojas, bet cits ar tādiem pašiem simptomiem un to pašu ārstēšanu neatveseļojas. Mēs to saucam par karmu.

Lasi arī: Mūsdienās cilvēkus ar lielāku iespējamību un biežāk nogalina paša spranda, nevis vēzis; Plašs materiāls kā sevi pasargāt

Esmu pārbaudījis pulsu vairāk nekā 20 000 cilvēku visās pasaules malās. Esmu sastapis 70 gadu vecus cilvēkus, kuru pulsam ir tik skaists ritms kā 20 gadu vecumā, bet daudziem jauniem cilvēkiem ir veselības problēmas, kaut gan viņi lieto ekoloģisku, dabiski audzētu pārtiku. Kā zinātne to var izskaidrot? Bet ar karmu iespējams strādāt.”

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment